Subskapularis yırtıklarında subkorakoid sıkışma ile subskapularis tendon sayısı ve korakoid anatomisinin ilişkisi
The relationship of subcoracoid impingement with number of subscapularis tendon slips and coracoid process anatomy
- Tez No: 393938
- Danışmanlar: PROF. DR. ULUNAY KANATLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: omuz artroskopisi, subskapularis yırtığı, subkorakoid sıkışma, shoulder arthroscopy, subscapularis rupture, subcoracoid impingement
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ubskapularis Yırtıklarında Subkorakoid Sıkışma İle Subskapularis Tendon Sayısı ve Korakoid Çıkıntı Anatomisinin İlişkisi Rotator manşet hastalığı çok sık karşılaşılması ve günlük yaşamı kötü yönde etkilemesi nedeniyle üzerinde durulan önemli bir sağlık problemidir. Bugün için birçok detayı aydınlatılmış olmasına rağmen, hala fizyopatolojisi ile ilgili fikir birliği oluşamamakta ve bu yüzden rotator manşet ile ilgili çalışmalar artan sıklıkla devam etmektedir. Subskapularis yırtıkları ise, çok uzun süredir bilinmelerine rağmen, klinik önemleri anlaşılamadığı için göz ardı edilmiş ve tedavileri ihmal edilmiştir. Son on beş yıl içerisinde önemini vurgulayan çalışmalarla birlikte etiyolojisi üzerine birçok merkezde çalışmalar başlatılmıştır. Üzerinde en fazla durulan konu da subskapularis tendonunun subkorakoid sıkışmasıdır. Bu tez çalışmasında subskapularis yırtıklarının korakoid çıkıntı anatomisi ve subskapularis tendon sayısıyla ilişkisi araştırılmıştır. Çalışmada MRG ve artroskopik video kayıtlarına ulaşılabilen ve tek cerrah tarafından ameliyat edilen 219 hasta değerlendirilmiştir. Bu hastalardan subskapularis yırtığı olan 141 hasta ile çalışma grubu, diğer patolojiler nedeniyle artroskopi uygulanmış hastalar ile ise kontrol grubu oluşturulmuştur. Hastaların ameliyat öncesi yapılmış olan MRG çalışmalarının kayıtları taranarak aksiyel, sagittal oblik ve koronal oblik kesitleri incelenmiştir. Aksiyel kesitlerde korakohumeral mesafe ve korakoid taşma; sagittal oblik kesitlerde subskapularis tendon sayısı, korakohumeral mesafe, 65 korakoid-korakoid taban açısı ve korakoglenoid mesafe; koronal oblik kesitlerde ise yine subskapularis tendon sayısı değerlendirilmiştir. Ayrıca her grup için hastaların yaş, cinsiyet ve opere olan tarafları da belirlenmiştir. Sonrasında bulgular istatistik programı kullanılarak her iki grup arasındaki farklılıklar ve birbirleriyle olan korelasyonları incelenmiştir. MRG ölçümleri sonucunda subskapularis yırtığı olan hastaların anlamlı olarak korakoid taşma mesafeleri daha fazla bulunmuştur (P=0,000). Korakoglenoid mesafeleri ile korakoid-korakoid taban açıları arasında fark görülmemiştir. Çalışma ve kontrol gruplarının subskapularis tendon sayıları ve aksiyel kesit korakohumeral mesafeleri incelendiğinde, çalışma grubunun daha düşük değerlere sahip olduğu görülmüştür (P değerleri sırasıyla 0,005 ve 0,047). Sagittal oblik kesit korakohumeral mesafe ölçümleri arasında ise anlamlı fark bulunmamıştır. Korakoid taşma, korakoid-korakoid taban açısı ve korakoglenoid mesafeler ile tüm ölçümsel verilerin korelasyonu incelendiğinde aksiyel ve sagittal oblik kesit korakohumeral mesafeler ile aralarında korelasyon bulunmuştur. Spearman Korelasyon Katsayıları korakoid taşma ile sırasıyla - 0,223 ve -0,342; korakoid-korakoid taban açısı ile 0,156 ve 0,151; korakoglenoid mesafe ile 0,276 ve 0,327'dir. Korakoid taşma mesafesi ROC Eğrisi ile değerlendirilmiş ve 22,85 mm eşik değerinde testin %64 duyarlılık ve %62 özgüllüğe sahip olduğu görülmüştür. 66 Ayrıca subskapularis yırtıklarıyla supraspinatus yırtıklarının anlamlı olarak daha sık görüldüğü saptanmıştır (P=0,005). Bu çalışma sonucunda subskapularis tendon sayısının az olmasının birim tendon hacmine düşen stresi artırarak veya birim tendon başına düşen hacmi arttırıp sıkışmaya neden olarak subskapularis yırtıklarına neden olabileceği, korakohumeral daralma ile en fazla ilişkili faktörün korakoid taşma olduğu ve dolayısıyla subkorakoid sıkışmadan şüphelenildiği durumlarda korakoplasti uygulamasının faydalı olabileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The rotator cuff pathologies are important health issues on which studies have been done because of the high incidence and efect on daily life. Today, although lots of details have been explained about rotator cuff pathologies, there is still no consensus about physiopathology. Therefore, studies about the cuff pathologies increase gradually. Nevertheless, despite of being concious of subscapularis ruptures, the clinicians have neglected the ruptures and treatment of them. In last fifteen years, with the articles emphasizing the importance of subscapularis tendon, new studies have been settled in some institutes. The most interesting issue about the ruptures has been subcoracoid impingement of the subscapularis tendon. Our study based on the relationship between coracoid anatomy variations and number of subscapular tendon slips with subscapularis ruptures. 219 patients with MRI files and arthrocopic surgery videos were included in this study. All of the patients had been operated by the same surgeon. 141 patients with subscapularis rupture were assumed to be study group and 79 patients operated because of an other pathology were assumed to be control group. MRI files were scanned for the subscapularis tendon slips amount, coracohumeral distance, coraco-coracoid base angle and coracoglenoid distance in the sagittal oblique 68 plane; coracohumeral distance and coracoid overlap in the transvers plane; subscapularis tendon slips amount in coronal oblique plane. Also age, sex and operated side were noted. After measuring the aforementioned parameters of coracoid process, the differences and the correlations of the variables investigated by statistics software. According to the MRI, coracoid overlap distance measurements of the patients with subscapularis tendon pathology were much more than the patients without it (P=0,000). There was no significant coracoglenoid distance and coracocoracoid base angle difference between two groups. Average amount of the subscapularis tendon slips and transverse plane coracohumeral distance of the study group was less than the control group (P=0,005 and 0,047 respectively). Average of the sagittal oblique plane coracohumeral distance measurements were not different significantly. There was a correlation of coracoid overlap, coracoid-coracoid base angle and coracoglenoid distance measurements with transverse and sagittal oblique plane coracohumeral distance measurements. Spearman Coefficient values were - 0,223 and -0,342 with coracoid overlap; 0,156 and 0,151 with coraco-coracoid base angle; 0,000 and 0,000 with coracoglenoid distance respectively. Assessment of the coracoid overlap with the ROC Curve revealed that sensitivity of the test was % 64 and specificity was % 62 for the cut-off value of 22,85 mm. Also supraspinatus rupture were more frequent with subscapularis ruptures (P=0,005). 69 This study has revealed that fewer number of subscapularis tendon slips may be a reason of subscapularis tendon ruptures because of the stress rising per tendon slip or causing subcoracoid impingement by increasing volume of superior-most tendon of the subscapularis. On the other hand, coracoid overlap is the most related factor to coracohumeral interval narrowing. As a result, it could be advantageous to perform coracoplasty if the subcoracoid impingement is doubted.