Tek taraflı üreter obstrüksiyonu ile erken ve geç dönem böbrek yetmezliği oluşturulan sıçanlarda yüksek doz sugammadeks kullanımının böbrek dokusu üzerine etkilerinin araştırılması
The effects of high doses sugammadex on kidney tissue of the rats those have early and late phase renal failure induced by unilateral ureter obstruction
  1. Tez No: 393937
  2. Yazar: FİKRİYE DOĞRUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek yetmezliği, Sugammadeks, Üreter obstrüksiyonu, MDA, Renal failure, Sugammadex, Ureteral Obstruction, MDA
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Çalışmada tek taraflı üreter obstrüksiyonu ile erken ve geç dönem böbrek yetmezliği oluşturulan sıçanlarda yüksek doz sugammadeks kullanımının böbrek dokusu üzerine histopatolojik etkileri ve biyokimyasal açıdan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Etik kurul onayı alındıktan sonra, 30 adet sıçan, rastgele 5 gruba ayrıldılar: Grup K: Kontrol, Grup ÜO1: Üreter Obstrüksiyonu 1. Hafta Kontrol, Grup ÜO1S: Üreter Obstrüksiyonu 1. Hafta-1 mg/kg Rokuronyum-96 mg/kg-Sugammadeks, Grup ÜO3: Üreter Obstrüksiyonu 3. Hafta Kontrol, Grup ÜO3S: Üreter Obstrüksiyonu 3. Hafta-1 mg/kg Rokuronyum-96 mg/kg-Sugammadeks, Üreter obstrüksiyonu gruplarına ketamin anestezisi altında düşük abdominal insizyonla sağ üreter distaline ulaşıp 2.0 mersilenle dikiş koyuldu. Erken dönem için 1 hafta sonra, geç dönem için 3 hafta sonra ÜO1, ÜO1S, ÜO3, ÜO3S gruplarında bulunan sıçanlara intraperitoneal uygulanan 100 mg/kg ketamin (Ketalar 50 mg/ml, Pfizer) enjeksiyonu ardından ÜO1S ve ÜO3S gruplarına kuyruk veninden 26 G intraket ile damar yolunun açılmasından sonra 16 G kanül ile trakeostomi açıldı ve kuyruk veninden 1 mg/kg rokuronyum verildikten sonra sıçanlar ventilatöre bağlanarak PEEP: 2, tidal volüm ortalama 2.5-3 ml, frekans 70-100/dk ve oda havası veya FiO2: 1 olacak şekilde oksijen ile ventilasyon sağlandı. ÜO1S ve ÜO3S gruplarına sugammadeks tek doz intravenöz 96 mg/kg olacak şekilde uygulandı. 30 dakikalık takip dönemi sonrasında intraperitoneal uygulanan ketamin(100 mg/kg) uygulaması sonrası abdominal aortadan alınan kan ile sıçanlar sakrifiye edildi. Alınan kan örnekleri -20 derecede saklanarak serumda MDA ve NO çalışıldı. histopatolojik inceleme için böbrek dokuları çıkarıldı. Bakılan histopatolojik parametrelerin hepsinde (GV, TD, VVH, THDN, BSD, THS, Lİ, THD) obstrüksiyon yapılan taraf böbrekte anlamlı farklılık saptandı. Obstrüksiyon yapılmayan taraftaki böbrek dokularında ise 3. hafta olan gruplarının hepsinde GV; kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha fazla tespit edildi. TD; ÜO1, ÜO3 ve ÜO3S gruplarında kontrol grubuna göre daha fazla görüldü. THDN ise; ÜO1S ve ÜO3S gruplarında kontrol grubuna göre daha fazla görüldü. Gruplar kendi aralarında kıyaslandığında; MDA enzim aktivitesi ÜO1S, ÜO3 ve ÜO3S gruplarında C grubuna göre anlamlı yüksek olarak bulundu. Çalışmamızda, NO enzim aktivitesi ÜO1S, ÜO3 ve ÜO3S gruplarında C grubuna göre anlamlı düşük olarak bulundu. Çalışma sonucunda; yüksek doz sugammadeksin; tek taraflı üreter obstrüksiyonu durumlarında güvenli olarak kullanılabileceği, ancak çift taraflı üreter obstrüksiyonu durumlarında çok dikkat edilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis is intended to study the histopathological and biochemical effects of high doses sugammadex on kidney tissue of the rats those have early and late phase renal failure induced by unilateral ureter obstruction. After the Ethics Committee approval, 30 rats were randomly divided into 5 groups; Group C: Control, Group UO1: Ureteral Obstruction Week 1 Control, Group ÜO1S: Ureteral Obstruction Week-1 1 mg / kg rocuronium-96 mg/kg –Sugammadeks, Group UO3: Ureteral Obstruction Week 3 Control, Group ÜO3S: Ureteral Obstruction Week 3 1 mg/kg rocuronium- 96 mg/kg sugammadex. For the Ureteral Obstruction Groups; by reaching right ureteral distal under ketamine anesthesia with low abdominal incision, stitch was placed with 2.0 mersilene. For the early period after 1 week, and for the late period after 3 weeks, for the rats in the UO1, UO1S, UO3 and UO3S groups, 100 mg/kg of ketamine (ketamine 50 mg/ml, Pfizer) was intraperitoneally applied. Following that, for the UO1S and UO3S groups, after opening the vascular access with the 26 G intracath, tracheostomy was performed with 16G cannule. After giving 1 mg/kg rocuronium from tail vein, rats were connected to the ventilator and ventilation was provided with oxygen with PEEP:2, average tidal volume 2.5-3 ml, frequency of 70-100/min and room air or with FiO2:1. For the UO1S ve UO3S groups, single intravenous dose of 96 mg/kg sugammadex were applied. After the follow-up period of 30 minutes, and after the intraperitoneal application of ketamine (100 mg/kg) the rats were sacrificed by taking their blood from the abdominal aorta. The blood samples are stored at -20 degrees and MDA and NO were studied in the serum. Kidney tissue was removed for histopathological examination. In the histopathological examination of all parameters (GV, TD, VVH, THDN, BSD, THS, Lİ, THD), significant difference was observed for the kidney at the obstruction side. After 3 weeks, in the side of the all unobstructed groups' kidney tissues, GV was detected significantly more, compared to the control group. TD was observed more for the UO1, UO3 and UO3S groups compared to control group. And THDN was observed more for the UO1S and UO3S groups compared to control group. When the groups were compared with each other; it is observed that MDA enzyme activities of UO1S, UO3 and UO3S groups were significantly higher than Group C. In our study, NO enzyme activities of UO1S, UO3 and UO3S groups were significantly lower than the Group C. In conclusion; it is thought that high doses of Sugammadex can be used safely in unilateral ureteral obstruction cases, on the other hand significant attention should be paid in bilateral ureteral obstruction cases.