Anterior servikal diskektomi yapılan hastaların klinik ve radyolojik bulgularının preoperatif ve postoperatif dönemlerde retrospektif olarak değerlendirilmesi
  1. Tez No: 393942
  2. Yazar: ÜMİT AKIN DERE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER HAKAN EMMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Cervical discectomy, PEEK cage, Sagittal alignment
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Servikal disk hastalığı ve tedavisi yüzyılı aşkın süredir tartışılmaktadır. 1901 yılında Horsley ile başlayan servikal bölgeye yönelik cerrahi yaklaşımlar, sonraki yıllarda yeni cerrahi tekniklerle günümüzde dahi birçok tartışmaya konu olmaktadır. Tartışılan bir diğer konu ise, servikal bölgenin hareket kabiliyetinin ve omurga diziliminin korunmasının daha iyi klinik sonuçlar getireceğidir. Bu görüşün geçerliliğini analiz etmek amacıyla klinik ve radyolojik bulgular arası korelasyonu da değerlendirmek amaçlanmıştır. Son 15 yıldır bu tartışmalar neticesinde servikal bölge kinematiğini korumaya yönelik disk artroplastisi de bu tartışmalara eklenmiştir. Amacımız, son zamanların altın standart tedavi yöntemi olarak kabul edilen anterior servikal diskektomi ve içi demineralize kemik matriks ile dolu PEEK kafes ile füzyon uygulanan hastaların literatür yöntemleriyle birlikte günümüzde popüler olan disk artroplastisi gibi cerrahi teknikleri de içeren literatürler eşliğinde değerlendirmek ve opere ettiğimiz 347 hastanın, retrospektif olarak yapılan nörolojik muayenelerinin, klinik bulgularının, ağrı ve yaşam kalitesi skalalarının ve de bunlardan 142 tanesinin radyolojik bulgularının preoperatif ve postoperatif sonuçlarını ve bunlar arası ilişkilerin istatistiksel verilerini paylaşmaktır. Ağustos 2011 ile Nisan 2015 tarihleri arasında opere ettiğimiz 347 hastanın ortalama yaşı 46,7±9,4 (23-75); 165 (%47,6)'i erkek, 182 (%52,4)'si kadın. Ortalama takip süresi 16 (3-43) aydır. En sık opere edilen seviye C5-6'dır.
Özet (Çeviri)
The debate about the cervical disc disease and treatment options have been continued for more than a century. The first surgical approach to the cervical spine was defined by Sir Victor Horsley, in 1901. Until today many surgeons have reported different techniques and treatment options for the cervical disc disease. Another discussion is about to protect the movement capability of the cervical spine and the cervical alignment. We aim to evaluate the efficacy of this opinion and the techniques of the total disc arthroplasty with using the radiological and clinical datas from the literature and our study. In our study, we examined 347 patients retrospectively, who were operated by anterior cervical discectomy and fusion with using PEEK (poly-ether-ether-ketone) cages were filled with demineralized bone matrix and followed up avarage for 16 months (3 to 43 months) And than we assessed the clinical outcomes of 347 patients with using the VAS (Visual Analog Scale), NDI (Neck Disability Index) and SF-36 (Short Form 36 Health Survey) scores and we assessed the radiological outcomes of 142 patients for preoperative and postoperative periods retrospectively. Three hundred and forty seven patients have been operated in our department between August 2011 to April 2015. Mean age was 46,7±9,4 (23 to 75); 165 (%47,6) were male, 182 (%52,4) were female. We have found the most common operated level was C5-6. At the late postoperative controls, we have seen the all of the outcome datas of the patients were significantly improved according to preoperative periods. We conclude that, anterior cervical discectomy and fusion with PEEK cage, is completely the most effective and satisfied technique for the cervical disc diseases.