Multipl miyelomda puma ve P53' ün prognositik öneminin değerlendirilmesi
Evalution of the puma and P53 prognostic significance in multiple myelom
- Tez No: 393968
- Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR UĞUR BİLGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Multipl miyelom, p53, PUMA, Multiple myeloma, p53, PUMA
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Multipl myelom (MM) anemi, tekrarlayan enfeksiyonlar,serum ve/veya idrarda monoklonal protein,osteolitik kemik lezyonları,hiperkalsemi ve böbrek yetmezliği ile karakterize neoplastik bir plazma hücre diskrezisidir. Myelom patogenezi tam olarak bilinmeyen bir hastalıktır. Konuyla ilgili farklı hipotezlerde ileri sürülse de son zamanlarda apopitozis yolaklarındaki mutasyonlar ön plana çıkmaktadır. Apopitozis programlı hücre ölümüdür. Bu süreçte rol oynayan PUMA bcl-2 protein ailesinin bir üyesi olup bcl-2 bağlayıcı komponent 3 olarak da bilinir. PUMA ekspresyonu bir tümör süpresör gen olan p 53 tarafından düzenlenir. PUMA p53 ile ilişkili veya ilişkisiz olarak transkripsiyon faktörlerince düzenlenen çeşitli sinyallerle apopitozisde rol alabilir. Amaç: Bu çalışmada; p53 ve PUMA ekspresyonlarını çalışılmış ve p53-PUMA ekspresyonu ile hastalık progresyonu arasında bir ilişki aranmıştır. Yöntem: p53 ve PUMA ekspresyonları immunhistokimyasal yöntemle değerlendirildi. İşlem p53 ve PUMA'ya karşı spesifik antikor kullanılarak gerçekleştirildi. MM hastalarının tanı anındaki kemik iliği biyopsiler örnekleri (n=31) çalışma grubu olarak alındı. Normal hematopoez tespit edilen kemik iliği biyopsileri (n=12) kontrol grubu olarak alındı. Boyandıktan sonra pozitif boyanan her bir örneğin boyanma kuvveti ve yaygınlığı hesaplandı. Bulgular: MM hastalarının kemik iliklerinde PUMA ekspresyonu gösteren hücrelerin yüzdesi, normal bireylerin kemik iliklerine göre önemli ölçüde yüksekti (p=0.000). Plazma hücre yüzdesi ile PUMA boyanma yaygınlığı arasında istatiksel olarak olmasada anlamlı bir ilişki mevcuttu (p=0.385). PUMA ekspresyonları ile hastalığın evresi arasında bir ilişki yoktu. Sonuç: Sonuçlarımız, MM hastalarının kemik iliği örneklerinde özellikle PUMA ekspresyonunun, sağlıklı kontrollere göre önemli ölçüde daha yüksek olduğunu gösterdi. PUMA pozitifliğinin p53' e oranla daha fazla olması tanı anında PUMA' nın nongentoksik nedenlerle indüklendiğini düşündürdü. p53 ve PUMA pozitifliğinin kontrol grubuna göre yüksek olması miyelom patogenezinde apopitozisin rol oynadığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Multiple myelom (MM) is a plasma cell malignancy and is characterized by anemia, recurrent infections, serum and/or urine monoclonal protein, osteolytic bone lesions, hypercalcemia and renal failure. Myeloma is a disease of unknown pathogenesis. Although there was a different hypotheses on the subject, recently mutations in the pathway of apoptosis come to the fore. Apoptosis is programmed cell death. PUMA is a member of the bcl-2 protein and that play a role in this process is known as BCL-2 binding component 3 and. PUMA expression is regulated by a tumor suppressor gene, p53. PUMA may play a role in apoptosis, bound or unbound p53. The role is regulated by various signals of transcription factors. Aim: ın this study; the expressions of p53 and PUMA in bone marrow hematopoetic cells of have been worked and the relationship between myeloma prognosis with p53- PUMA was serached Method: The expression of p53 and PUMA was evaluated using immunohistochemistry. The procedure was carried out using specific antibodies against p53 and PUMA. Bone marrow biopsies of MM patients at the time of diagnosis (n=31) were included in the study group. Bone marrow biopsies from individuals who had normal hematopoiesis (n=12) were included as control. After staining, strength and prevalence were calculated of each positively staining cells. Findings: The percentage of cells showing PUMA expression was significantly higher in bone marrows of MM patients as compared to normal bone marrow samples (p=0.000). We found a correlation between the percentage of plasma cells with staining prevalence of PUMA, but it was not statistically significant (p=0.385). There was no correlation between the stage of the disease with PUMA expression. Results: Our results showed that specially PUMA expression is significantly higher in bone marrow cells of MM patients compared to healthy controls. Higher positivity of PUMA suggested that, PUMA induced nongenotoxic reasons at the time of diagnosis. The lack of p53 and PUMA positivite suggests that, apoptosis play a role in myeloma pathogenesis.