Oral antiviral tedavi alan kronik hepatit B hastalarında ilaç uyumunun psikometrik testlerle ilişkisinin değerlendirilmesi
Theevaluation of therelation between drug compliance and psychometric tests in chronic B hepatitis patients who ar etreated with oral antivirals ıntroduction and aim: hepatitis B
- Tez No: 393969
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHAR KANDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Chronic Hepatitis B, Depression, Anxiety, Drug Compliance
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Giriş ve Amaç:Hepatit B; akut ve kronik hepatit yapan, siroz ve hepatosellüler kanser (HCC) gibi ciddi komplikasyonlara neden olan viral bir infeksiyondur. Hastalarda anksiyete başta olmak üzere bir takım psikiyatrik semptomlarve depresyon görülebilir.Bu çalışmada oral antiviral tedavi alan KHB hastalarında ilaç uyumunun psikometrik testlerle ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem:Bu tez çalışmasına Haziran 2014–Kasım 2014 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğinde KHB tanısı ile takip edilen ve 6 aydan daha fazla süredir oral antiviral tedavi alan, 17-80 yaş aralığında 259 hasta alınmıştır.Hastalara sosyo-demografik veri formu, Morisky 8 Skalası (MMAS-8), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Belirti Tarama Testi(SCL-90-R)uygulanmıştır. Bulgular: Hastaların yaşı 17-80aralığındadeğişmekte olup yaş ortalaması46,04 bulunmuştur.Bunların 111'i kadın (%42,9), 148'i erkekti (%57,1).Toplam 259 hasta BDÖ' ye göre değerlendirildiğinde 207'sinde depresyon olmadığı(%79,9), 52'sinde(%20,1) depresyon varlığı bulunmuştur.HastalarınBDÖ puanı azaldıkça ilaç uyumu daha düşük bulunmuştur. HastalarBAÖ'ye göre değerlendirildiğinde hastaların 195'i düşük derecede anksiyete (%75,3), 26'sı orta derece anksiyete(%10), 38'i yüksek derecede (%14,7) anksiyete düzeyine sahip bulunmuştur. Hastaların BAÖ puanları azaldıkça ilaç uyumu daha düşük saptanmıştır.259 hasta SCL 90R 'ın Genel Semptom İndeksine göre değerlendirildiğinde 179'u normal (%69,1), 80'i patolojiye meyilli (%30,9) bulunmuştur. Sonuç:KHB hastalarında anksiyete ve depresyon sıktır. Bu nedenle KHB hastaları psikiyatrik açıdanda takip edilmeli ve gereken durumlarda Psikiyatri uzmanına yönlendirilmelidir.Depresyon veanksiyete ilaç uyumunu etkilemektedir. KHB hastalarında ilaç uyumununanksiyete ve depresyon düzeyi ile ilişkisinin değerlendirilmesine yönelik daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir. Anahtar Sözcükler; Kronik Hepatit B, Depresyon, Anksiyete, İlaç uyumu
Özet (Çeviri)
The evaluation of the relation between Drug Compliance and Psychometric Tests in Chronic B hepatitis Patients who are treated with Oral Antivirals Introduction and Aim: Hepatitis B is a viral infection that causes acute andc hronic hepatitis and serious complication ssuch as cirrhosis and hepatocellularcancer (HCC). Several psychiatric symptoms and depression, particularly anxiety, can be seen in patients. Evaluation of therelation between drug compliance and psychometric tests in patients with CHB who are treated with oral antivirals is aimed in thisstudy. Method:259 patientsbetweentheage of 17 to80, whohavebeendiagnosed as CHBandfollowedup at Necmettin Erbakan University Infectious Disease Clinics in theperiod of June 2014–November 2014 and have treated with oral antivirals for more than six months, are included in this study. Socio-demographicdata form, Morisky 8 Scale (MMAS-8), Beck Anxiety Scale (BAS), Beck Depression Scale (BDS) and Symptom Check Test (SCL-90-R)have been applied to the patients. Findings: Theage of the patient svary from 17 to 80, average age of the patients is foud as 46,04. 111 of the patients were women (42,9%), 148 were men (57,1%). When 259 patients in total are evaluated according to BDS, it has been foundout that 207 patients had no sign of depression (79,9%) and 52 of the patients (20,1%) had depression. It has beenfoundoutthatthedrugcompliancewaslow in patientswhose BDS scores were decreased. When the patient sare evaluated according to BAS, it has been found out that195 of the patients had low-grade of anxiety (75,3%), 26 of the patients had mid-grade of anxiety (10%), and 38 of the patients had high-grade of anxiety (14,7%). It has been found out that the drug compliance was low in patient swhose BAS scores were decreased When 259 patients evaluated according to SCL 90R General Symptom Index, it has been recoded that 179 of the patients were normal (69,1%) and 80 of the patients were prone to pathology (%30,9). Result: Anxiety and depression are frequent in CHB patients. Therefore, CHB patients should be followed up psychiatrically and should be addressed to the Psychiatry specialist when necessary. Depression and anxiety influences the drug compliance. Further studies are required for evaluation the relation between the drug compliance and the level of anxiety and depression in CHB patients.