Primer apendajitis epiploikanın çok kesitli bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Evaulation with the primary epiploic appendagitis multidetector tomography
- Tez No: 394064
- Danışmanlar: PROF. DR. AŞUR UYAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akut karın ağrısı, çok kesitli bilgisayarlı tomografi, primer apendajitis epiploika, Acute abdominal pain, multidetector computed tomography, primary epiplopic appandigitis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı akut karın ağrısı nedeniyle abdomene yönelik çekilen Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi (ÇKBT) ile Primer akut apendajitis epiploika tanısı alan olguların radyolojik bulgularını ortaya koymak ve literatür ile karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Mart 2009- Nisan 2014 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ünitesi'ne akut karın ağrısı ön tanılarıyla gönderilen ve radyolojik değerlendirme sonucu PAE tanısı alan 49 hastanın abdominal ÇKBT görüntüleri retrospektif olarak değerlendirildi. Çalışmada radyoloji arşivinden ve hastane kayıtlarından faydalanıldı. 16 dedektörlü (Toshiba Activion) ve 64 Dedektörlü (Philips Brillance) Bilgisayarlı Tomogrfai (BT) cihazlarında elde edilen görüntüler incelendi. Bulgular: Primer apendajitis epiploika(PAE) tanısı alan 49 hasta üzerinde yaptığımız çalışmada hastalarımızın 32'si erkek (%65), 17'si kadındı (%35). Olgularımızın yaş aralığı 18-82 olup yaş ortalaması 36'idi. Olgularımızın tümünde PAE'nin en belirleyici özelliği kolon duva¬rına bitişik, çapı 5 cm'den küçük, yağ dansitesinde oval lezyon olarak görülmesiydi. Hastalarımızın tümünde visseral peritonun ka¬lınlaşmasına bağlı olarak lezyonunun yüksek dansiteli periferik rim ile çevrili olduğu görüldü. Lezyon santralinde tromboze vasküler yapı ya da hemorajik değişikliklere karşılık gelen, iyi sınırlı çizgisel ya da noktasal dansite (santral fokus) 22 hastada (%45) tespit ettik. PAE çapları long aksta 5 cm (0,7-4,3cm)'nin altında ölçüldü. PAE'nin kolon segmentlerine göre en sık yerleşim yeri sırasıyla sigmoid kolonda %51, inen kolonda %33, çekumda %6, transvers kolonda %6, çıkan kolonda %4 oranında saptandı. Kolonik lümen lokalizasyonuna göre ise %76 anterior, %18 lateral, %4 inferior ve %2 medialde yerleşim gösterdiği tespit ettik. Hastalarımızın % 22'sinde PAE komşuluğundaki mezenterde kirlenme, %16'sında ise kolon duvar kalınlık artışı mevcuttu. Sonuç: Akut batın tablolarıyla karışabilen ancak konsevatif olarak tedavi edilebilen bir durum olan PEA tanısının konulması önemlidir. Lezyon boyutu, lokalizasyonu, yüksek dansiteli periferik riminin olması gibi BT görünüm özelliklerinin bilinmesi ve diğer yağlı lezyonlarla ayırıcı tanısının yapılması önem taşımaktadır. BT ile tanısının yapılabilmesi gereksiz antibiyoterapi, hastane yatışı ve cerrahi girişimlerin önüne geçebilir. Akut karın ağrısı ile gelen acil hastalarda, gerek radyolog ve gerekse hastayı takip eden ilgili hekim tarafından PEA akılda tutulması gereken bir hastalıktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose our study was to evaulate radiological findings of subjects with Primary epiploic appendigitis on MDCT and compare those findings with existing literature. Materials and Methods: We retrospectively reviewed findings of forty-nine consecutive cases who referred to Dicle University Department of Radiology between March 2009 and April 2014 with acute abdominal pain and had a confirmed diagnosis of PEA. All patients underwent contrast enhanced abdominal CT using either one of Philips Brilliance 64 detectors or Toshiba Activion 16 detectors row CT scanners. Results: In total, 32(65%) maleand 17 female (35%) patients diagnosed with PEA with an agerange of 18-82 (Mean age:36). Interms of decades, male patients were in a range of second to sixth decades, whereas femal eindividuals were in between four than nineth decades. On CT imaging, them ost significant finding of PEA was a fat density oval lesion smaller than five cm in the vicinity of the colonic wall. All cases showed a surrounding peripheral high density rim, which resulted from thickened visseral peritoneum. A central linear or punctate highdensity(centralfocussign), a finding that reflects a thrombosed vessel or hem orrhagic changes, was evident in 22(45%) individiuals. Longaxis of PEA diameter was smaller than five (range: 0.7 to 4.3 cm) cm in all cases. Location of PEA with respect to large bowel was adjacent to the sigmoid colon in 51%, descending colon in 33%, cecum in 6% , transversecolon in 6% and ascendingcolon in 4% of all cases. In 76% cases PEA was located anterior to the colonic lümen, in 18% lateral to the colonic lümen, in 4% inferior to the colonic lümen and in 2% medial to the colonic lumen. 22% of cases showed adjacent mesenteric stranding and 16% showed colonic wall thickening. Conclusion: PEA is an important non-surgical cause of acute abdominal pain and therefore it is important to distungiush this entity from its surgical counter parts. The CT imaging findings such as dimensions, localization and high-density peripheral rim may help to differentiate PEA from other fat related lesions and thus obviate the un necesseary hospitalizations, antibitherapy and surgical interventions, making it an important diagnosis to be born in mind.