Meme lezyonlarında sonografik bırads skorlama ile biyopsi sonuçlarının karşılaştırılması
Comparing sonographic birads scores with biopsy results in breast lesions
  1. Tez No: 394063
  2. Yazar: AHMET NEDİM SİVEREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AŞUR UYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ultrasonografi, mamografi, BI-RADS, meme, biopsi, Ultrasonography, mammography, BI-RADS, breast, biopsy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Memesinde lezyonu olan kesici iğne biyopsisi yaptığımız hastaların lezyonlarında, malign/benign ayrımını yapmada US BI-RADS (Breast Imaging Reporting and Data System) veri sözlüğünün, bu veri sözlüğünde kullanılan tanımlayıcı ultrasonografik bulguların ve BI-RADS kategorilerinin pozitif ve negatif öngörü değerlerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 2012-2013 yıllarında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Ünitesine başvurup, ultrasonda lezyon tespit edilen ve biyopsi uygulanan hastalar dahil edildi. Tüm hastalara Radyoloji Anabilim Dalında ultrason eşliğinde biyopsi yapıldı. Biyopsi işlemleri Toshiba Aplio XG ultrason cihazlarında, lineer prob eşliğinde, 18G/15 cm yarı otomatik biyopsi iğneleri kullanılarak serbest el tekniği ile yapıldı. Biyopsi yapılan 14-81 yaş grubundan 397 olgunun meme lezyonları, sonografik olarak BI-RADS veri sözlüğüne göre kategorilendirildi. Radyolojik bulgular ile biyopsi sonuçları istatistiksel veriler ile karşılaştırıldı. Yaş parametresi dışında bütün parametreler için tanımlayıcı istatistik olarak sayı ve yüzdeler, yaş parametresi için ise ortalama ve standart sapmalar verildi. Ayrıca bütün parametreler ile final sonucu olarak kabul edilen histopatolojik sonuç arasındaki ilişkilerin analizinde Ki-kare analizi kullanıldı. Bulgular: Kesici iğne biyopsisi uygulanan 397 hastaya ait 414 lezyonun 106'sı malign (%25,6), 308'i benign (%74,4) olarak histopatolojik tanı aldı. Toplam 414 lezyondan 246'sı (% 59,4) BI-RADS III, 93'ü (% 22,5) BI-RADS IV, 75'i (% 18,1) BI-RADS V olarak sınıflandırıldı ve her kategori için (pozitif öngörü değeri)PÖD'leri hesaplandı. BI-RADS III için PÖD % 0,8, BI-RADS IV için PÖD %35,5, BI-RADS V için PÖD %94,7 olarak hesaplandı. Sonuç: Ultrasonografide saptanan lezyonları BI-RADS kategorilerine göre sınıflandırmak malign lezyonların öngörülmesine yardımcıdır. Sonuçlarımız BI-RADS IV ve BI-RADS V olarak sınıflandırılan lezyonlara biyopsi yapılması gerekliliğini desteklemektedir. BI-RADS III olarak sınıflandırılan lezyonlarda büyük oranda benignite saptanması bu lezyonlara biyopsiye alternatif olarak kısa dönem takip yapılması benign lezyonlara uygulanan biyopsileri azaltacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim is to study; US BI-RADS for differentiate malign/benign in lesions of patients who have breast lesions and to whom we applied tru-cut biopsy and descriptive ultrasonographic findings used in this BI-RADS terminology and positive/negative predictive value of BI-RADS categories. Materials and methods: The patients who applied to Dicle University faculty of medicine in invasive department in 2012-2013 and then whom have been found lesion in ultrasonography and to whom biopsy was performed, included in the study. Biopsy was performed to all patients with ultrasonographic guidence in department of radiology. Biopsy was performed by freehand tecnique using lineer prob with 18G /15 cm semiautomatic biopsy needles in Toshiba Aplio XG ultrasound machines. Breast lesions of 397 cases, from 14-81 age group to whom biopsy was performed, were categorised according to BI-RADS terminology by sonography results were controlled retrospectively. Radiologic findings and biopsy results were compared with statistical data.For all parameters except age parameter ; percentage and numbers were given by descriptive statistic ,as for age parameter ; average and standard deviation were given.Also chi-square analysis was used for the analysis of relation between all parameters and histopathologic result which was accepted as final result. Results: Of 414 lesions which was taken from tru-cut biopsy performed 397 patients; 106(%25,6) malign and 308(%74,4) benign were diagnosed histopathologic. BI-RADS categories were 3 in 246, BI-RADS IV in 93 and BI-RADS in 75 of all 414 lesions and PPV (positive predictive value) was calculated for every category.PPV was calculated % 0,8 for BI-RADS III , %35,5 for BI-RADS IV and % 94,7 for BI-RADS V. Conclusion: In conclusion to categorise lesions seen on ultrasonography according to BI-RADS criteria helps to predict malign lesions.Our results support the need for biopsy in BI-RADS IV and BI-RADS V. BI-RADS III lession has high benignity and short time follow up will decrease benign biopsies.