D vitaminin MCF- 7 meme kanseri hücresi metabolizması üzerine etkisi
The effect of vitamin D on MCF–7 breast cancer cell metabolism
  1. Tez No: 394084
  2. Yazar: BEYZA SARAÇLIGİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHADIR ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: D Vitamini, MCF-7 meme kanseri hücresi, proliferasyon, enerji düzeyi, aminoasit ve açilkarnitin düzeyi, Vitamin D, MCF-7 cells, proliferation, energy levels, aminoacid and acil-carnitine levels
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
D vitaminin kalsiyum emilimi ve kemik sağlığı için önemli olduğu uzun zamandan beri bilinmektedir. Ancak, son yapılan çalışmalar D Vitamin'in meme kanseri hücresinin büyümesini kontrol ettiğini ortaya çıkarmakta ve epidemolojik çalışmalar ise aratan bir şekilde D Vitamin'in düşük kanser riski ile bağlantısı olduğunu iddia etmektedir. Bu tezin öncelikli amacı D Vitamin'in MCF-7 meme kanseri line'ına olan metabolik etkisini ortaya koymaktır Bu amaçla, hücre kültürü labaratuarında farklı konsantrasyonlarda D vitamini dozu uygulanmış olan MC-7 hücrelerinde zaman bağlı proliferasyon inhibisyonu gözlemlendi. Gerçek zamanlı hücre elektronik algılama sistemi kullanılarak proliferasyon değerlendirildi. Hücre sayılarındaki değişiklikler, mikroelektrot içeren kuyucuklarda yapılan özel hücre kültürü, deneyi süresince her onbeş dakikada bir sürekli takip edildi. Elde edilen veriler kullanılarak IC50 değeri hesaplandı. Tanımlı IC50 dozu hücrelere uygulandıktan sonra hücre lisatları elde edildi. Bu numuneler apopitoz, enerji, aminoasit ve asil karnitin analizlerinde kullanıldı. Sonuç olarak D vitamininin meme kanseri hücresi proliferasyonunu doz ve zamana bağlı olarak azaltığını gözlemledik. Elde ettiğimiz diğer bir veri olan apopitoz artışıda bu proliferasyon inhibisyonunu açıklamaktaydı. Buna ilaveten D vitamini guruplarındaki glutamin, metiyonin ve glutamik asit düzeylerindeki azalmanın ileri çalışmalarla değerlendirilmesinin; D vitamininin meme kanseri metabolizmasına olan etkilerini anlamada katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
It has long been known that vitamin D is important for calcium absorption and bone health. However, recent studies have revealed that Vitamin D modulates breast cancer cell growth and epidemiologic studies suggest increasingly that vitamin D may be associated with reduced breast cancer risk. The primary objective of this thesis is to highlight the metabolic effect of Vitamin D on MCF-7 breast cancer cell line. For this purpose in the cell culture laboratory MCF-7 cells which those treated with various concentrations of vitamin D, dose and time dependent inhibition of proliferation was observed. Changes in the proliferation of cells were assessed using real-time cell detection system. Changes in the number of cells, the particular cell culture in wells containing micro-electrodes, a duration of the experiment were continuously monitored every 15 min and IC50 dose was calculated. After Determined IC50 dose was applicated to cells cell lysate were obtained. These samples were was used for the energy, aminoacid and aci-carnitine levels analysis. As a result, we have observed that vitamin D reduces cancer cell proliferation depending on dose and time. The increase of apoptosis, the other datum that we have obtained, has been explaining the proliferation inhibition. In addition to this, we consider that a further evaluation of the acid reduction of glutamine, methionine, and glutamic acid levels in vitamin D groups, would be helpful in understanding the effects of vitamin D on breast cancer metabolism. In conclusion, proliferation of breast cancer cell was inhibited by vitamin D via dose and time dependent.