Üst orta kol çevresi ölçümünün 1-5 yaş arası Türk çocuklarda malnütrisyon tanısında kullanılan gomez, waterlow ve Dünya Sağlık Örgütü sınıflandırmaları ile bağlantısı
Relation of mid upper arm circumference with waterlow, gomez and World Health Organisation classification for the diagnosis of malnutrition among 1 to 5 aged Turkish children
- Tez No: 394085
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL HALDUN EMİROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, üst orta kol çevresi, malnütrisyon sınıflamaları, Malnutrition, mid-upper arm circumference, malnutrition classifications
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Çalışmamızda ülkemiz 1-5 yaş arası çocukların malnütrisyon tanısında ÜOKÇ ölçümünün diğer sınıflamalarla olan ilişkisinin araştırılarak kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı polikliniklerine 1 Haziran 2014 – 30 Eylül 2014 tarihleri arasında başvuran 1-5 yaş arası 1500 çocuk çalışmaya alındı. Örnekleme grubunun seçiminde basit tesadüfi (rastgele) örnekleme yöntemi kullanıldı. Çocukların boy, kilo ve ÜOKÇ'den oluşan antropometrik ölçümleri yapılarak Gomez,Waterlow ve DSÖ sınıflamalarına göre malnütrisyon dereceleri belirlendi. Malnütrisyon açısından ÜOKÇ kesim değerleri Gomez, Waterlow ve DSÖ sınıflamaları için ROC analizi ile bulundu. ÜOKÇ ölçümünün Gomez, Waterlow ve DSÖ sınıflamalarına göre özgüllük, duyarlılık, pozitif ve negatif kestirim değerleri saptandı. Bulgular: Çalışmamızda ÜOKÇ'nin duyarlılık ve özgüllük bakımından Gomez sınıflaması ile uyumunun daha iyi olduğu bulundu. Malnütrisyon tanısında 1-5 yaş arası çocuklarda ÜOKÇ'nin Gomez ve Waterlow sınıflandırmaları için kesim noktası 14,95 cm; DSÖ YGA için 13,95 cm; DSÖ YGB için 14,55 cm; tüm sınıflamalar için ise 15,15 cm olarak belirlendi. ÜOKÇ'nin 1-5 yaş arası çocuklarda ağır malnütrisyon tanısındaki duyarlılık, özgüllük, pozitif ve negatif kestirim değerleri açısından diğer malnütrisyon sınıflamaları ile uyumunun kesim noktası değeri 11,5 cm olarak kabul edildiğinde 11,0 cm'ye göre daha iyi sonuçlar verdiği görüldü. Tartışma ve Sonuç: ÜOKÇ duyarlılık ve özgüllük bakımından en fazla Gomez sınıflaması ile uyumludur. Ağır malnütrisyon tanısı için bazı ülkelerde ÜOKÇ kesim noktası olarak 11,0 cm değeri kullanılmakla birlikte ülkemiz içinde 11,5 cm değerinin tercih edilmesi daha uygundur. ÜOKÇ ile malnütrisyon tanısı için kullanılmakta olan 12,5 cm kesim noktası değeri yerine çalışmamızda bulunan 15,15 cm kesim noktası değerinin kullanılması durumunda yöntemin duyarlılığı artabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: İn our study, we aimed to assess the usability of MUAC measurement in malnutrition diagnosis of children aged between 1 and 5 in our country by studying its relationship with other classifications. Material and Method: 1500 children aged between 1 and 5 who applied to the polyclinics of the Department of Pediatrics, Faculty of Medicine, Selçuk University between June 01, 2014 and September 30, 2014 were included in study. Simple random sampling method is used in selecting the sample group. Antropometric measurements consisting of height, weight and MUAC of children have been carried out and their malnutrition levels have been determined, according to the Gomez, Waterlow ve WHO classifications. MUAC cut-off values in respect of malnutrition were found for Gomez, Waterlow and WHO classifications by the means of ROC analysis. The sensitivity, specificity, positive predictive value, and negative predictive values of the MUAC were determined according to the Gomez,Waterlow ve WHO classifications. Results: It was found in our study that MUAC has better compatibility with Gomez classification in respect of sensitivity and specificity. In the diagnosis of malnutrition, cut-off point for Gomez and Waterlow classifications of MUAC between children aged 1 and 5 is determined to be 14,95 cm; for WHO WAZ (weight for age z score) to be 13,95cm; for WHO HAZ (Height for age z score) to be 14,55cm; and for all the classifications to be 15,15 cm. When accepting the cut-off point value of the compatibility of MUAC with other malnutrition classifications as 11,5 cm in respect of sensitivity, specificity, positive predictive values, and negative predictive values in severe diagnosis of malnutrition, it was seen that it produced better results than 11,0 cm. Conclusion: MUAC is compatible with the Gomez classification in respect of sensitivity and specificity at most. For the severe diagnosis of malnutrition, 11,0 cm value is used in some countries as a MUAC cut-off point, but preferring 11,5 cm value is more suitable for our country. In case of using 15,15 cm cut-off value that is included in our study,instead of 12,5 cm cut-off value that was used for the diagnosis of malnutrition with MUAC, then the sensitivity of method may increase.