Sağlık işletmelerinde örgütsel stresin işgücü performansına etkilerinin araştırılması (Bandırma Devlet Hastanesi örneği)
Research of organizational stress effects on labour performance at medical establishments (Sample of Bandirma State Hospital)
  1. Tez No: 394100
  2. Yazar: ARZU TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM DİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Stres ve Performans, Sağlık Çalışanlarında Stres ve Performans İlişkisi, Organizational Stress and Performance, Stress and Performance Relationship in Healthcare Employees
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Çalışma yaşamında işletmelerin varlıklarını devam ettirebilmesi, kalite ve veriminin yüksek olması ancak çalışanların performanslarının artırılmasıyla mümkün olmaktadır. İş stresörleri bireyin, iş gücü performansını etkilemektedir. Bu çalışmada amaç; sağlık çalışanlarının karşılaştıkları örgütsel stres ile performansları arasındaki ilişkiyi ortaya koymak, mevcut örgütsel stres faktörlerinin iş gücü performansını nasıl etkilediğini tespit etmektir. Çalışmanın yazın derlemesinde örgütsel stres, stresin belirtileri, aşamaları ve sonuçları, performans kavramı, stres ile performans arasındaki ilişki ile bireysel ve örgütsel stres yönetimi incelenmiştir. Uygulama bölümünde, Bandırma Devlet Hastanesi'nde görev yapan sağlık çalışanlarından (N=286), 150 kişiye anket uygulanmış; toplanan ve tam yanıtlanmış 118 anket değerlendirmeye alınmıştır. Anket formunda yer alan stres değerleme ölçeği için Şule Aydın'ın doktora tezi ve Gonca Ergün'ün yüksek lisans tez çalışmalarından, performans değerleme ölçeği içinse Okutan ve Tengilimoğlu'nun makale çalışmasından yararlanılmıştır. Anketlerden elde edilen veriler, SPSS 20.0 programı kullanılarak güvenirlilik ve frekans analizi, one way anova, hipotez testleri, korelasyon ve regresyon analizi ile değerlendirilmiştir. Sağlık çalışanları birinci sırada örgütsel yapı ve yönetim yapısı faktörlerinden, ikinci sırada iş yapısından kaynaklanan sebeplerden, üçüncü sırada genel çevresel faktörlerden, dördüncü sırada kişilik yapısı faktörlerinden, beşinci sırada örgüt içi fiziksel koşullar kaynaklanan sebeplerden dolayı yoğun stres yaşamaktadır. Kişilik yapısına ilişkin stres faktörlerinin başında mesleki riskler ve hastalıklar gelmektedir. İş yapısına ait stres faktörlerinden aile ve sosyal yaşama yeterli zaman ayıramama, örgütsel yapı ve yönetime ilişkin stres faktörlerinden yetersiz maaş ve ücret dengesizliği, örgüt içi fiziksel koşullara ilişkin stres faktörlerinden dinlenme ortamının olmaması en fazla stres yaratan faktör olarak saptanmıştır. Kadınlar erkeklere göre kişilik özelliklerinden kaynaklanan stres faktörlerini daha fazla yaşamaktadırlar. İş başarısı ve iş doyumu ile iş yapısı, örgütsel yapı ve yönetim yapısı arasında pozitif yönde ve yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Establishments to maintain their existence in business life, quality and efficiency being high may only be possible by increasing the performances of employees. Work stressors affect the labour performance of an individual. Purpose in this study is to emphasize the relationship between organizational stress encountered by healthcare employees and their performances, to determine how labour performance is affected by current organizational stress factors. In the written compilation of the study, organizational stress, indications, stages and consequences of stress, performance concept, relationship between stress and performance as well as individual and organizational stress management were reviewed. In the application section, questionnaire were presented to (N=286), 150 healthcare employees working at Bandırma State Hospital; collected and fully answered 118 questionnaires were reviewed. Doctoral thesis of Şule Aydın and Postgraduate thesis study of Gonca Ergün were benefitted for stress evaluation scale and article study of Okutan and Tengilimoğlu for performance evaluation scale. Reliability and frequency analysis were evaluated with one way anova, hypothesis tests, correlation and regression analysis by using SPSS 20.0 program. Healthcare employees experience dense stress first from organizational structure and management structure factors, second reasons arising from work structure, third general environment factors, forth personality structure factors, fifth intra-organizational physical conditions. Primary stress factors for personality structure are occupational risks and diseases. Stress factors relating to work structure are not sufficient time for family and social life as well as lack of wager and unbalanced fees for organizations structure and management stress factors also no resting environment for intra-organizational physical conditions. Females experience stress factors arising from personality more than males.