Nöroşirurji hastalarında ameliyat öncesi ve sonrası kaygı düzeyinin belirlenmesi
Assessment of preoperative and postoperative anxiety levels of neurosurgery patients
  1. Tez No: 394116
  2. Yazar: AYSEL GEDİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN KANAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kaygı, ameliyat öncesi ve sonrası, nöroşirurji hastaları, hemşirelik bakımı, Anxiety, preoperative and postoperative, neurosurgery patients, nursing care
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma, nöroşirurji hastalarında ameliyat öncesi ve sonrası kaygı düzeyinin ve kaygıya neden olabilecek etmenlerin belirlenmesi ve elde edilen veriler doğrultusunda hemşirelik uygulamalarında yararlanabilecek bir kaynak oluşturması amacıyla gözlemsel analitik tipte bir araştırma olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini, Şubat-Mayıs 2015 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinin Nöroşirurji kliniğine ameliyat olmak için yatan bireyler, örneklemini ise araştırma kriterlerini karşılayan ve araştırmanın amacı açıklanarak bilgilendirildikten sonra izin alınan toplam 100 hasta birey oluşturdu. Verilerin toplamasında,“Kişisel Bilgi Formu'', ”Amsterdam Preoperatif Anksiyeteve Bilgi Ölçeği (APAIS)“ ve ”Durumluk Kaygı Ölçeği (STAI)'' kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesi SPSS 15.0 paket programı ile bilgisayar ortamında sayı, yüzdelik, ortalama, standart sapma, ki kare, student-t testi, Phi and Cramers, Logistik Regresyon ve Pearson korelasyon analizi kullanılarak yapıldı. Hastaların Durumluk Kaygı Ölçeği toplam puan ortalamaları, ameliyat öncesi 51.6 ± 8.5, ameliyat sonrası 31.4 ± 10.5 olarak saptandı. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası STAI puan ortalamalarında ameliyat sonrası düşüş olduğu ve farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlendi. Elde edilen sonuçlara göre hastaların ameliyat öncesi kaygı düzeyinin yüksek olduğu, ameliyat sonrasında anlamlı bir düşüş yaşandığı saptandı. Cinsiyet, hastalık nedeniyle çalışamama süresi ve aylık gelirin ameliyat öncesi STAI puan ortalamasını; malignite varlığı, hastalık nedeniyle çalışamama süresi, yoğun bakımda kalma durumu ve komplikasyon yaşanması ameliyat sonrası STAI puan ortalamasını etkileyen değişkenler olarak belirlendi. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, ameliyat öncesi ve sonrası dönemde, hastaların kaygı düzeylerinin azaltılmasına yönelik hemşirelik girişimlerinin sağlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is conducted as a cohort analysis to assess preoperative and postoperative anxiety levels, and determine causes of anxiety of neurosurgery patients in order to provide a useful resource for nursing care. Our research population constitutes the patients who undergone any neurosurgical operation between February and May 2015 in a university clinic. Our research sample of 100 constitutes individuals who meet our eligibility criteria and consenting participation in the survey. The data acquired via 'Personal Information Form', 'Amsterdam Preoperative Anxiety and Information Scale' (APAIS), and 'State Trait Anxiety Inventory' (STAI) questionnaires. Statistical analysis was done using numerical, percentages, mean, standard deviation, Chi square, Student's T test, Phi and Cramers', Logistic Regression, and Pearson's correlation analysis via SPSS 15.0. State anxiety levels of the patients' were found to be preoperatively and postoperatively as 51.6 ± 8.5 and 31.4 ± 10.5 respectively. The decrement in postoperative STAI score in respect to preoperative values was found to be statistically significant. It has been noted that although anxiety levels were found to be high preoperatively it seems to be decreasing significantly following surgery. Gender, time away-from-work, and monthly income were seen as the main parameters affecting preoperative STAI scores whereas presence of malignancy, time-away-from work, ICU care and surgical complications were the factors affecting postoperative scores. In conclusion, it has been seen that nursing interventions aiming to reduce patient anxiety levels are of paramount importance.