Hemşirelerin performans değerlendirme sistemi hakkındaki farkındalıklarının belirlenmesi
Determination of awareness of the nurses about the performance evaluation system
- Tez No: 394155
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ONUR YARAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Hospitals
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Performans değerlendirme, Verimlilik, Kalite, Nursing, Performance evaluation, Productivity, Quality
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlıkta Kalite Geliştirme ve Akreditasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Hemşirelikte performans değerlendirme, tüm süreçlerin görünürlüğünü sağlayarak geliştirilmesi gereken alanların belirlenmesini, hemşirelerin işgücü verimliliğinin ve dolayısı ile hizmet kalitesinin arttırılmasını sağlar. Bu çalışmada, hemşireleri performans değerlendirme sistemi hakkındaki farkındalıklarını belirlemek amaçlanmıştır. Bu çalışmada, Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin sağlık bakım hizmetlerinde çalışan toplam 222 hemşirenin katılımı ile 01.01.2014–01.07.2014 tarihleri arasında tanımlayıcı türde gerçekleştirilmiştir. Veri aracı olarak, araştırmacılar tarafından literatür taraması sonrasında geliştirilen Hemşire Bilgi Formu ve Hemşire Performans Ölçümünün Etkinliğini Belirleme Formu kullanılmıştır. Araştırma kapsamında bulunan hastanenin yönetiminden onay izinleri alındıktan daha sonra etik kurul kararı alınmıştır. Sonuçların istatistiksel değerlendirilmesinde SPSS bilgisayar programı dahilinde yüzdelik hesaplama, t test ve varyans analizi testleri kullanılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 20-30 yaş grubunun ilk sırada yer aldığı ve yaşların ortalamasının 28.38±6.21 olduğu, eğitim durumları içerisinde lisans mezunlarının ilk sırada %50.0 oranında yer aldığı ve hastanede görev yapma süresi beş yıl olanların (%55,9) sayılarının daha fazla olduğu saptanmıştır. Katılımcıların performans değerlendirme sistemini; hemşirelerin iş sunum basamaklarındaki verimlilik ve etkinliğinin ölçeklerle değerlendirmesi olarak tanımladıkları, performans değerlendirme sisteminin işgücü verimlilik üzerine %83.3 oranında etkili olduğunu düşündükleri, değerlendirme sonuçlarının % 79,3 oranıyla bildirimlerinin yapılmasını istedikleri, değerlendirme sistemi dahilinde ödül ve ceza sisteminin kullanılmasını istedikleri (%71,6), değerlendirme sistemlerine yönelik bilgilerinin yetersiz olduğu, değerlendirmeyi daha çok servis sorumlu hemşiresinin (%41,3) yapmasını istedikleri ve performans değerlendirme sistemini gerekli gördükleri saptanmıştır. Katılımcılarım bireysel ve mesleki özellikleri ile performans değerlendirme sürecinin etkinliğine yönelik verdikleri puanlar arasındaki ilişki değerlendirildiğinde kadro durumu ve çalışılan bölüm arasında anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Çalışma kapsamında hemşirelerin performans değerlendirme sürecine yönelik bilgilerinin istendik düzeyde olmasa da farkındalıklarının olduğu, performans değerlendirme sisteminin etkinliğine inandıkları, sistemin ekip anlayışı içerisinde aktifleştirilmesini istedikleri, kurumlarındaki bu eksikliğin giderilmesi gerektiğine inandıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Performance evaluation in nursing is providing visibility of the entire process, identifying areas that need improvement, labor productivity of nurses and therefore improving the quality of services. In this study,we aimed to determine the awareness of the nurses for performance evaluation system. This work has been completed with complementary kind with the the participation of 222 nurses from the Zeynep Kamil Women and Children Diseases Education and Research Hospital's health care services in the dates between 01.01.2014-01.07.2014. As data collection tool, developed by the researchers after the literature review Nurse information form has been used in the Performance Measurement Activity Determination Form and a nurse. Research on the management of the hospital, located within the scope of the approval decision by the Ethics Committee after receiving permission has been obtained. Percentage calculation within SPSS software, t test an variance analysis tests were used in statistical evaluation of the results. It has been determined that the main participants age group is 20-30 and the mean age is 28.38±6.21, the educational level in the first place is bachelor's degree and the number of participants working in hospital for 5 years is the most (%55,9). It has been identified by the participants that the performance evaluation system has nurses defined efficiency in business presentations steps and effectiveness with scale ratings, they think performance evaluation system has effective rate of %83.3 on labor productivity, they want to notify evaluation of the results with a rate of %79.3, they want to use reward and punishment system within they system of assessment (%71.6), information about the evaluation system is insufficient, they want responsible nurses to do evaluation more (%41.3) and performance evaluation system is necessary. Participants individual and occupational characteristics with performance evaluation process, the relationship between their scores for the activity evaluated staff status and it has been determined that significant differences between the studied sections. In the study it has been identified, nurses are aware about information of performance evaluation process but not in the expected level, they believe on the effectiveness of performance appraisal system, they want the activation of the system should be within the team concept, they believe the deficiencies in institutions should be resolved.