Sıçanlarda pikrotoksin ile oluşturulan epilepsi modelinde rutin'in etkinliğinin araştırılması
The investigation of the efficiency of rutin in the picrotoxin-induced epilepsy model in rats
- Tez No: 394158
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH SEFİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: epilepsi, nöbet başlangıç süresi, toplam nöbet süresi, toplam nöbet sayısı pikrotoksin, rutin, epilepsy, time to the onset of seizure, total seizure duration, total seizure count, picrotoxin, rutin
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Sıçanlarda Pikrotoksin İle Oluşturulan Epilepsi Modelinde Rutin'in Etkinliğinin Araştırılması Epilepsi sık görülen nörolojik bir hastalıklardan biridir. Farklı tipleri bulunmakla birlikte generalize epilepsiler hızlı nöral deşarjların neden olduğu miyoklonik kasılmalar ve bilinç kaybı ile karakterizedir. Antiepikleptikler hastaların yaklaşık %30'unda nöbetleri kontrol edememektedir. Flavonoidler bitkisel kaynaklı insan diyetinin bir parçasıdır. Bir flavonol olan rutin bazı gıdalar ve bitkilerden elde edilen bazı içeceklerde bulunan diyetin önemli bir bileşenidir. Rutinin antioksidan, anti-trombotik, damar koruyucu, antikanserojen, sitoprotektif, kardiyoprotektif ve nöreprotektif gibi önemli farmakolojik özellikleri vardır. Bu tez çalışmasında pikrotoksin ile oluşturulan deneysel epilepsi modelinde rutinin antiepileptik etkinliği araştırılmıştır. Pikrotoksin gama aminobütirik asit (GABA) reseptör antagonistidir ve GABA'ya bağlı Cl- kanalını bloke eder. Çalışma sonuçlarına göre pikrotoksin verilerek generalize epilepsi oluşturulan hayvanlarda intraperitoneal yolla 10 mg/kg rutin uygulamasının nöbete başlama süresini uzattığı, 50 mg/kg rutinin toplam nöbet sayısını azalttığı ve 100 mg/kg rutin ile toplam nöbet süresinin kısaldığı görülmüştür. Tıbbi literatürde pikrotoksine bağlı akut epilepsi modelinde rutinin etkinliğini araştıran bir çalışma mevcut değildir. Mevcut çalışmamızda uyanık sıçanlarda akut pikrotoksin modelinde rutinin epileptik davranış kalıpları üzerine etkisinin bulunduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Epilepsy Model in Rats Epilepsy is a common neurological disorder. While it has several types, generalized epilepsies are characterized with fast neural discharges which leads to myoclonic contractions and loss of consciousness. Antiepileptic drugs cannot control seizures in about 30% of the patients. Flavonoids are a portion of plant-derived human diet. Rutin, a flavonol, is an important ingredient of some foods and beverages that obtained from plants. Rutin has several pharmacological properties such as antioxidant, antithrombotic, vascular protective, anticarcinogenic, cytoprotective, cardioprotective, and neuroprotective effects. In the present thesis, antiepileptic efficiency of rutin has been investigated in a model of picrotoxin-induced experimental epilepsy. Picrotoxin is an antagonist of gamma aminobutiric acid (GABA) receptors and blocks GABA-coupled Cl- channels. To the results of our study, intraperitoneally administered 10 and 50 mg/kg mg/kg rutin prolongs the time to the onset of seizure rutin decreases the total seizure count, and rutinat dose of 100 mg/kg shortens the duration seizure. There is no whatsoever research in the medical literature which has investigated the efficiency of rutin in a picrotoxin-induced acute epilepsy model. In the present study, it has been demonstrated that rutin has some effects on the behavioral patterns in an acute picrotoxin model in awake rats.