Obstruktif uyku apne sendromu olan hastalarda protein oksidasyon ürünlerinin araştırılması
The investigation of protein oxidation products on patients with obstructive sleep apnea syndrome
  1. Tez No: 394219
  2. Yazar: GÜLSEREN BALKAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FETİ TÜLÜBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Obstruktif uyku apne sendromu (OSAS), protein karbonil (PK), ileri oksidasyon protein ürünü (İOPÜ), total tiyol (TT), Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS), protein carbonyl (PC), advanced oxidation protein products (AOP), total thiol (TT)
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Gülseren, B. Obstruktif Uyku Apne Sendromu Olan Hastalarda Protein Oksidasyon Ürünlerinin Araştırılması, Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ, 2015. Obstruktif uyku apne sendromu (OSAS), uykuda üst solunum yolu tıkanıklıkları nedeniyle geçici hipoksi atakları ile karakterize bir hastalıktır. OSAS'da gözlenen komlikasyonların gelişiminden bu geçici hipoksi ataklarının tetiklediği hücresel mekanizmalar sorumlu tutulmaktadır. Bu mekanizmalar tam netlik kazanmamakla birlikte oksidatif stresin önemli bir faktör olduğu düşünülmektedir. Bu çalışma OSAS' lı hastaların serum protein karbonil (PK), ileri oksidasyon protein ürünü (İOPÜ) ve total tiyol (TT) düzeyini değerlendirmek amacıyla planlandı. Çalışmaya 21 sağlıklı erişkin ve 63 OSAS hastası alındı. Hasta grubu; apne hipopne indeksine göre tanımlanan alt gruplardan (hafif, orta ve ağır) herbirinde 21 hasta olacak şekilde oluşturuldu. Çalışmaya katılmayı kabul eden gönüllülerin serum örneklerinde PK, İOPÜ ve TT düzeyleri spektrofotometrik yöntemlerle çalışıldı. Serum PK ve İOPÜ düzeyleri hasta grubunda kontrol grubuna göre yüksek tespit edildi. Hasta TT düzeyi kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşüktü. Gruplararası karşılaştırmada ağır OSAS grubu PK düzeyi hem kontrol hemde hafif OSAS grubundan anlamlı derecede yüksek saptandı. Serum İOPÜ düzeyi her üç OSAS grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı farklılık gösterdi. Sonuç olarak, OSAS' lı hasta grubunda protein oksidasyonunun göstergesi olarak kullanılan PK ve İOPÜ düzeylerinin yüksek saptanması, hastalığın patagonezinde oksidatif stresin etkili olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Balkaş, G. The Investigation of Protein Oxidation Products on Patients with Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS), Namık Kemal University, Institute of Health Sciences, Department of Medical Biochemistry Postgraduate Thesis, Tekirdağ, 2015. Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS) is a disease characterized by transient hypoxia episodes due to upper airway obstruction during sleep. The development of complications observed in OSAS is responsible for cellular mechanisms triggering these temporary episodes of hypoxia. These mechanisms have not been yet determined completely clear, however, oxidative stress is considered to be a major factor. The aim of this study was evaluate to the levels of serum protein carbonyl (PC), advanced oxidation protein products (AOP), total thiol (TT). Healthy adults (n=21) and patients with OSAS (n=63) were included in the study. The patient group was formed to be 21 patients in each group according to the apnea hypopnea index as defined the sub-groups (mild, moderate and severe). PC, AOP and TT levels were determined by spectrophotometric methods in the volunteers' serum samples who agreed to participate in this study. The serum PC and AOP levels were elevated in the patient group compared to the control group. The patient TT levels lower than control group. The serum PC levels of severe OSAS were significantly increased than the mild OSAS and control group. The serum AOP levels of severe OSAS were significantly increased according to the control group. The serum TT levels of severe OSAS were significantly decreased according to the control group. Consequently, the high levels of PC and AOP was determined in the patients with OSAS, it has suggested that oxidative stress and protein oxidation have effective in this disease.