Kuş tüylerinden tekstil amaçlı protein esaslı materyaller üretiminde hazırlık işlemleri
Preparatory process in manufacturing materials which is based protein for digital textile from feathers
  1. Tez No: 394292
  2. Yazar: SÜREYYA KOCATEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZİM PAŞAYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: kuş tüyleri, tavuk tüyleri, tavuk tüyü lifleri, tavuk tüyünün lif üretimine hazırlanması, feathers, chicken feathers, chicken feather fibers, preparing chicken feathers fibers for the production
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil Maddeleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Yapılan araştırmalar kuş tüylerinin birçok değerli özelliklere sahip olduğunu ve bunlardan en önemlisinin bu liflerinin içerisinin gözenekli yapıda olduğunu göstermektedir. Bu özellik söz konusu lifleri çok kıymetli ham maddeye dönüştürmektedir. Bu gün kolay bir şekilde ulaşabileceğimiz ve kayda değer miktarda üretimi yapılan kuş tüyü tavuk tüyüdür. Önemli kısmı atık durumunda olan tavuk tüylerinin sanayiye kazandırılması amacıyla bu ham maddeden birçok önemli özelliklere sahip lif elde edilmesi teknolojisinin geliştirilmesi, bu teknolojinin en önemli aşamalarından biri olarak tüylerin üretime hazırlanmasını öngörmektedir. Takdim olunan çalışma kuşçuluk endüstrisinin yan ürünü olarak ortaya çıkan çok kıymetli bir hammaddenin sanayiye kazandırılmasına bir altyapı oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında tavuk tüyünün lif üretimine hazırlanması aşamasında yıkama işleminden geçirilmesi, bu işlemin gerçekleştirilmesi şartlarının belirlenmesi, yıkama neticesinde liflerin bu işlemden nasıl etkilendiği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Studies have shown that feathers have many valuable features and the most important feature is which fibers have porosity in inside. This feature converts the fibers which is said very precious raw materials. Today, feather which we can a easily reach and made significiant amount of production is chicken feather. The important thing is to develop the technology for obtaining fibers which have a lot of features to provide the chicken feathers to the industry. One of the most important phases of this study envisages the preparation the feathers to production. Submitted study forms a background that a very valuable raw materials which byproduct of industrial aviculture should be given to the industry. In this study, passing the washing process at the stage of preparation for the production of chicken feather fibers, determination of the conditions to perform this operation and the how fibers by washing are affected by this process has invastigated.