Sağlık sektörü harcamalarının Türkiye'nin kalkınmasındaki rolü
Health sector's expenditure role of development of Turkey
  1. Tez No: 394316
  2. Yazar: ENGİN ALACAHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA RANA ADAÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Ekonomi, Kalkınma, Büyüme, Sağlık Harcamaları
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tezde ülkemizdeki sağlık harcamaları kalkınma bağlamında değerlendirilmiş ve sağlık harcamaları ile kalkınma ve büyüme arasındaki ilişki sorgulanmıştır. Birinci bölümde öncelikle sağlıkla ilgili genel kavramlar tanımlanmış ve ekonomi açısından sağlık harcamalarının ne şekilde ele alındığı beşeri sermaye tanımı çerçevesinde irdelenmiştir. İkinci bölümde, ülkemizdeki sağlık sistemi ve bileşenler tanımlanmıştır. Finansman ve hizmet sunumu açısından yaşanan son değişikliklere de vurgu yapılarak, ülkemizde gerçekleşen sağlık harcamaları hem fonksiyonel hem de idari ayrımları açısından analiz edilmiştir. Üçüncü bölümde uluslararası, ulusal ve bölgesel çerçevede sağlık harcamaları ve kalkınma ilişkisine değinilmiş ve ekonomik göstergeler ile sağlık göstergeleri insani gelişim yönünden değerlendirilmiş ve OECD ülkeleri ile Türkiye'nin durumu karşılaştırılmıştır. Üçüncü bölümün sonunda bir genel değerlendirme yapılmış ve sağlık harcama bileşimi ile harcama düzeyleri konularında tespit ve önerilerde bulunulmuş ve sağlık harcamalarının hane halkları üzerinde yoksullaştırıcı etkisi incelenmiştir. Sonuç bölümünde çalışma sonucunda ulaşılan bulgular çerçevesinde sağlık harcamalarının kalkınma ile genel sağlık düzeyini ne şekilde etkilediği sorunsalı üzerinde durulmuş ve konuya ilişkin tespit ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The health care expenditures in Turkey was evaluated in terms of development, and the relationship between health expenditure and economic growth was also inquired in this thesis. In the first chapter the concept of health was primarly defined and than health expenditure was economically scrutinized in terms of definition of human capital. In the second chapter, the health system and its components in Turkey was defined. The health expenditure in Turkey was inquired in terms of functional and administrative by emphasising the latest improvement of funding and service encounter. In the third chapter, health expenditure and its relationship with development was mentioned within international, national and territorial framework, and economic and health indicators was evaluated in terms of human development, and the conditions of OECD countries and Turkey was compared. At the end of the third chapter, by making a general assesment it was made a determination and suggestion about combination of health expenditure and helath expenditure levels, and health expenditure's impoverishing effect on household was inquired. As a result, within research findings framework the question of how influence health expenditure to economic growth and overall health statues was evaluated, and made a determination and suggestion about that topic. Key Worlds: Health, economy, development, economic growth, health expenditure