İş sağlığı ve güvenliği denetimi ve bazı ülkelerden uygulama örnekleri
Occupational health and safety inspection and application examples from some countries
- Tez No: 394327
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY GÖKÇE KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İş sağlığı, iş güvenliği, teftiş, denetim, Avrupa Birliği, Occupational health and safety, inspection, supervision, European Union
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
İş sağlığı güvenliği denetimi ve bazı ülkelerden uygulama örnekleri başlığını taşıyan bu çalışma, çalışma hayatı açısından hem ülkemizde hem de dünyada oldukça önemli bir yeri olan iş sağlığı ve güvenliğini sağlamada ve iş kazalarını azaltmada teftiş ve denetimin önemini vurgulamak amacı ile hazırlanmıştır. Çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde iş sağlığı ve güvenliği denetimine ilişkin temel kavramlardan, iş sağlığı ve güvenliği teftiş ve denetim türlerinden bahsedilmiştir. İş sağlığı ve güvenliği denetiminin uluslararası hukuktaki kaynakları incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise ülkemizdeki iş sağlığı ve güvenliği denetim sistemi tanıtılmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda ilk olarak iş denetiminin ulusal hukukî kaynaklarından bahsedilmiştir. Daha sonra denetim ile görevli kurum ve kuruluşlar ve bunların işleyişi incelenmiş; işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği denetiminde ki rolüne değinilmiştir. İşçilerin denetim yapılmaması halinde hakları ve işverenin iş sağlığı ve güvenliği önlemleri almaması halinde sorumluluğuna değinilmiştir. Teftiş ve denetim sonrası yapılacak işlemler bu bölümde incelenen konular arasında yer almıştır. Bölümün son kısmında Avrupa Birliği'ne üye bazı ülkelerdeki iş denetim sisteminin işleyişi hakkında bilgi verilmeye çalışılmış ve bu sistemlerin ülkemizde var olan iş denetim sistemi ile karşılaştırması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study with the title of Occupational health and safety inspection and application examples from some countries has been prepared for emphasizing the importance of inspection and supervision to reduce occupational accident and to ensure occupational health and safety which is very important both in our country and in the world in terms of working life. The study consists of two main parts. In the first part of the study, the basics concepts related to occupational health and safety inspection, the types of inspection have been given. The sources of international law about occupational health and safety have been examined. In the second part of the study the occupational health and safety inspection system of our country have been examined. In this context organizations and institutions responsible for inspection and their functions' are introduced and the role of employers in occupational health and safety inspection have been examined. In addition, the right of workers in case of there is no audit and the responsibilities of employers have been given. The tasks after inspection and supervision have been among the topics discussed in this part. In the last part, the information about functioning of the labor inspection system of some countries which is member of EU has been provided and the differences between the systems of our country and the member countries have been compared.