Tatil amaçlı seyahat eden havayolu yolcularının profil ve tercihlerinin coğrafi bilgi sistemleri ile analiz edilmesi: Antalya örneği
A geographical information systems-based analysis of the profile and preferences of airline passengers traveling for vacation: Antalya case
  1. Tez No: 394338
  2. Yazar: FATMA SELİN SAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ATALIK, YRD. DOÇ. DR. HAKAN UYGUÇGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Ulaşım, İşletme, Civil Aviation, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Havayolu İşletmeleri, Havayolu Yolcuları, Profil ve Tercihler, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Tematik Haritalar, Airline Business Models, Airline Passengers, Profile and Preferences, Geographical Information Systems, Thematic Maps
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Günümüzde yeni iş modellerinin oluşturulması, yeni teknolojilerin kullanılması ve sosyal hayattaki değişiklikler ile birlikte havayolu sektörü her geçen gün değişmekte ve gelişmektedir. Her yıl milyarlarca yolcunun taşındığı havayolu taşımacılığında müşterilerin istek ve beklentilerini anlamak bir havayolunun pazarlama stratejisinin başarıya ulaşabilmesi için son derece önemlidir. Müşterilerin istek ve beklentilerini çözümlemek, müşterilerin demografik bilgilerini ve tercihlerini anlamayı gerektirmektedir. Yaş, gelir, cinsiyet, meslek, milliyet ve eğitim gibi demografik değişkenler ile tercih düzeylerindeki farklılıklar, mal ve hizmetlere olan talebe sıkı sıkıya bağlıdır. Bu veriler, pazarlama alanında çalışanların bireysel müşterileri anlamaları, onların ihtiyaçlarını karşılamaları ve her bir pazar bölümüne özel pazarlama stratejileri geliştirmeleri bakımından yararlı olmaktadır. Havayolu işletmelerinin yoğun rekabet ortamında süreklilik sağlayarak, başarılı olabilmesi için yeni teknolojileri kullanarak, varolan pazarlama stratejileri ile birleştirmeleri gerekmektedir. Etkinlik ve verimliliği sağlayarak, zaman ve maliyet azaltıcı yöntemlerden biri olan Coğrafi Bilgi Sistemleri ise işletmelerde hem konumsal ve hemde konumsal olmayan verilerin kullanılması ile müşteri analizleri yapabilmekte ve haritalar aracılığıyla görselleştirme sağlayarak, verilerin hızlı bir şekilde yorumlanmasını ve böylece pazarlama stratejilerini geliştirerek karar alınmasını kolaylaştırmaktadır. Bu kapsamda yapılan çalışmada, tatil amaçlı seyahat eden havayolu yolcularının profil ve tercihlerinin coğrafi bilgi sistemleri aracılığıyla analiz edilerek, ortaya konulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
New business models, rapidly-advancing technologies and changes in social life today are constantly pushing the global airline industry to develop and improve itself. For an airline company to achieve its marketing strategy objectives, it is extremely important to understand the demands and expectations of its customers. Figuring out such demands and expectations of customers requires precise knowledge of customers' demographic information and preferences. Demographic variables such as age, income, gender, nationality, education and differences in preference levels are closely tied to the demand for products and services. Such data are useful for marketers in gaining a better grasp of individual customer needs and developing specific marketing strategies for each market segment. In order for the airline companies to ensure sustainable success in their fierce competitive environment, they have to combine their existing marketing strategies with new technologies. Geographical Information Systems, being one of the methods to reduce time and cost and thus ensure effectiveness and productivity, can conduct customer analyses by using both locational and non-locational data, and provide map visualizations, which helps businesses interpret data very quickly and facilitate their marketing strategy development and decision-making. By using Geographical Information Systems, the present study aims to find out the profile and preferences of airline passengers that are traveling for vacation.