Kültürlerarası iletişim: Eskişehir'de yaşayan altkültür gruplarından biri olan Arnavutların, hâkim kültürle iletişimi bağlamında incelenmesi
Intercultural communication: A research on subcultural Albanian society living in Eski̇şehi̇r in the scope of it's communication relations with dominant culture
  1. Tez No: 394337
  2. Yazar: MAHMUT ERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürlerarası iletişim, hâkim kültür, altkültür, Arnavutlar, nitel çözümleme yöntemi, Intercultural communication, dominant culture, subculture, Albanians, qualitative analysis method
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Eskişehir'de yaşayan ve altkültür gruplarından biri olan Arnavutlar'ın hâkim kültürle olan iletişiminin kültürlerarası iletişim bağlamında incelenmesi, çalışmanın genel çerçevesini oluşturmaktadır. Kültürlerarası iletişim kavramının tanımlandığı çalışmada, kültürlerarası iletişim alanının beslendiği diğer disiplinlerden de söz edilmiştir. Kültürlerarası iletişim açısından öne çıkan bazı kavram ve süreçler irdelenmiş; bu kavram ve süreçlerin temel bileşenleri açıklanmıştır. Çalışmanın alanyazın başlığı altında ise, kültürlerarası iletişime yönelik farklı yaklaşım ve kuramlar da tartışılmış, çalışmanın sorunsalı bakımından öne çıkan Arnavut kimliğine ilişkin tarihsel arka plan bilgilerine de yer verilmiştir. Nitel çözümleme yönteminden yararlanılan çalışmada, kartopu örneklemi ile belirlenen 20 kişiyle yarı-yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Derinlemesine görüşmelerden elde edilen veriler, kültürlerarası iletişim disiplini bağlamında irdelenmiştir. Sonuç olarak, Arnavut kültürünün hâkim kültür karşısında güç kaybettiği ve zamanla birçok karakteristik özelliğini yitirmeye başladığı saptanmıştır. Öte yandan, derinlemesine görüşmelerin gerçekleştirildiği bazı katılımcıların kültürel kimliklerini koruma noktasında belirli duyarlılıklara sahip oldukları da gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
To figure out the sort of communication between Albanian community living in Eskişehir as one of subcultural groups and dominant culture in the context of intercultural communication set the framework of this academical study. However in this study where the intercultural communication is defined, it is also mentioned that the other disciplines which support intercultural communication. In addition some prominent concepts and processes in intercultural communication is studied; fundemental components of these concepts and processes are explained. Also various approaches and theories regarding intercultural communication are dicussed in the scope of heading of literature. Moreover outstanding informations of historical background regarding research question of this study are included in this study. In this study where qualitative analysis are being used, in- depth interviews were made with 20 individuals who were choosen depending on snawball sampling method. However donees obtained from in-depth interviews were evaluated regarding intercultural communication disciplines. To sum up it has been revealed that Albanian culture has been losing it's power against dominant culture and been deceiving it's characteristic features during the period. On the other side it has been observed that some participants of in-depth interview, were in an susceptibility of protect their culturel identity.