Propiyo fenoksi türevi ftalosiyanin bileşiklerinin sentezi ve karakterizasyonu
The synthesi̇s and characterization phthalocyanines wi̇th propi̇ophenoxy derivative
  1. Tez No: 394357
  2. Yazar: RÜVEYDA AĞCAABAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT SALAN, DR. SELÇUK ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Phthalocyanine, propiophenoxy, metallophthalocyanine, alpha, beta
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Ftalosiyaninler azot atomları ile birbirine bağlı dört izoindolin ünitesinden oluşan 18 -elektron sistemine sahip aromatik bileşiklerdir. Ftalosiyaninler, doğal olarak bulunmamalarına karşın, porfirin, vitamin B12, hemoglobin yapısına benzerlik gösterirler. Profirinler gibi Pc'lerde makrosiklik merkez boşluğuna 70 farklı metal iyonunu bağlayabilirler. Ayrıca çok çeşitli substituentlerinmakromolekülünperiferal konumlarına bağlanması ile molekülün elektonik yapısı değiştirilebilmektedir. Bulunuşlarından beri, Pc ve türevleri renk maddesi (boya ve piment) olarak kullanılmaktadırlar. Geleneksel alandaki uygulamalarının yanında Pc bileşikleri son zamanlarda fotodinamik kanser tedavisi, non-lineer optik, kimyasal sensör, sağlık, optik bilgi depolama aygıtları, sıvı kriataller gibi alanlarda kullanılmaktadır. Bu çalışmada, orijinal periferal veya nonperiferal pozisyonlara 4-propiyofenoksi grubu bağlı tetrasubstitüe metalli ftalosiyaninler sentezlenmiştir. Periferal, nonperiferaltetrasubstitue metalli ftalosiyaninler karşılık olan ftalonitrilden hazırlanmıştır. Ftalonitril bileşikleri 4׀-hidroksipropiyofenonbileşiğinin 4-nitroftalonitril ve 3-nitroftalonitril ile reaksiyonundan sentezlenmiştir. Yeni sentezlenen bileşiklerin yapıları UV–Vis, FT-IR, 1H NMR ve MALDI-TOF spectroskopik teknikleri ile karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Phthalocyanines (Pc) are a symmetrical 18 π-electronaromaticcompoundsconsisting of fourisoindolinunitslinkedtogetherbynitrogenatoms. AlthoughPcsarestructurallysimilartoporphyrins, vitamine B12, hemoglobin, they do not ocur in nature. Liketheporphyrins, thePcmacrocycle can playhosttooverseventydifferent metal ions in itscentralcavity. It is alsopossibletoattach a widevariety of substituents at theperiphery of themacrocycle, which can altertheelectronicstructure of thesystem. Since itsdiscovery, Pc and itsderivativeshavebeenextensivelyused as colorants (dyesorpigments). Besidestheapplication in traditionalarea, Pcshaverecentlybeenused as photodynamictherapy of cancer, non-linearoptic, chemicalsensor, medicine, optical data storagedevices, liquidcrystals. In thisstudy, noveltetrasubstitutedmetallophthalocyaninescontaining 4-propio phenoxymoiety at peripheral and nonperipheralpositionshavebeenprepared. Preparation of tetra-substitutedperipheral and nonperipheralmetallophthalocyaninesweresynthesizedusingthecorrespondingphthalonitriles. The phthalonitrilesweresynthesizedfrom4׀-hydroxypropiophenonewith 4-nitrophthalonitrile and 3-nitrophthalonitrile. The structures of newlysynthesizedcompoundshavebeencharacterizedby UV–Vis, FT-IR, 1H NMR and MALDI-TOF spectroscopies. Thesearethefirstknownexamples of 4-propionylphenoxy substitutedphthalocyanines.