Yerel mısır (Zea mays L.) genotiplerinin çinko kullanım etkinliğinin belirlenmesi
Determination of zinc use efficiency for local corn (Zea mays L.) genotypes
- Tez No: 394385
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK ÖZKUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Besin elementi etkinliği, Zn' lu gübreleme, Zn alınımı, Nutrient use efficiency, Zn fertilization, Zn uptake
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmanın amacı yerel mısır genotiplerinin çinko (Zn) kullanım etkinliğini belirlemektir. Bu çalışma, sera koşullarında 21 farklı yerel mısır genotipine dört farklı Zn dozu (0, 0.5, 2.0 ve 8.0 mg Zn kg-1) uygulanarak, tesadüf parselleri deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada, mısır bitkisinde, gövde kuru madde miktarları, Zn konsantrasyonları, toplam kaldırılan çinko ve bitkilerin % Zn kullanım etkinlikleri incelenmiştir. Araştırmada incelenen parametreler içerisinde, gövdeçinko konsantrasyonları üzerine genotip, Zn dozları vegenotip x doz etkisi önemli bulunmuştur. Ayrıca, artan dozda Zn uygulamasıyla 21 yerel mısır genotiplerinin gövde kuru madde, çinko konsantrasyonu ve içeriklerinin de arttığı saptanmıştır.Düşük ve yüksek Zn'lu koşullarda yetiştirilen 21 yerel mısır genotiplerlerinin % Zn etkinlik oranı içersinde geniş varyasyon olduğu saptanmıştır. Kuru madde ve etkinlik indeksi esas alınarak; 3, 10, 13 ve 20 numaralı genotipler etkin diğerleri ise etkin olmayan olarak sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of thisstudy was to determine zinc (Zn) use efficiency in local corn genotypes. For this purpose, four levels of zinc (0, 0.5, 2.0 and 8.0 mg Zn kg-1) were applied to 21 local corn genotypes grown in greenhouse conditions using a completely randomized design with three replications. Shoot dry matter, Zn concentration, total Zn uptakeand zinc use efficiency of local corn genotypes were evaluated in the study. The effects of genotype, Zn concentration and their interaction were found to be significant in root zinc concentration, among all parameters studied. Increasing Zn application resulted in an increase in shoot dry matter and Zn concentration in all 21 local corn genotypes. Based on dry matter production and efficiency index, the genotypes 3, 10, 13 and 20were classified as efficient and nonresponsive whereas the others were classified as non-efficient and responsive. The results of the present study revealed that there were significant differences in zinc use efficiency among local maize genotypes.