Karaman ilindeki soğuk hava depolarında saklanan elmalarda ilaç kalıntı düzeylerinin belirlenmesi
The determination of the residue levels of pesticides in apples stored cold-storage depots in Karaman city
  1. Tez No: 394398
  2. Yazar: İHSAN SERİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ KILIÇEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Elma, Pestisit, İlaç Kalıntısı, Captan, Carbofuran, Diazinon, Parathion-methyl, Methidathion, Apple, Pesticide, Pesticide Residue, Captan, Carbofuran, Diazinon, Parathion-methyl, Methidathion
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada, 2014 yılı hasat mevsiminde hasat edilerek Karaman ilindeki soğuk hava depolarına konulan elma örneklerindeki zirai ilaçlamada kullanılan 5 ilacın kalıntısı Gaz Kromatografisi-Kütlt Spektrometresi (GC-MS) metodu ile incelenmiştir. Bölgedeki 6 farklı soğuk hava deposundan 5 ayrı zaman diliminde alınan örnekler laboratuvarda +4 oC de buzdolabında saklanmıştır. Elma örneklerinde diazinon, parathion-methyl, captan, carbofuran ve methidathion ilaçlarının kalıntı düzeyleri belirlenmiştir. İlaç kalıntılarını belirlemek için elma örneklerinin en az üç tanesi rastgele seçilerek homojenizatör ile homojenize edilmiştir. Bu homojenattan pestisitlerin kalıntıları asetonitril ile alınmış ve uygun şekilde GC-MS cihazına verilmiştir.Sonuçlar standart değerler ile karşılaştırılmış ve standart değerlerin üzerinde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the residues of five commonly used pesticides in the newly stored apple samples obtained from the cold-storage depots in Karaman at the harvesting time of 2014 were investigated with the Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS). Samples collected from 6 different cold-storage depots in the area were stored in the +4 oC refrigerator in the laboratory. The residue levels of the pesticides of diazinon, parathion-methyl, captan, carbofuran and methidathion in these apple samples were determined. In order to determine the residue levels of pesticides, at least three of the apple samples that were randomly chosen were homogenized using homogenisator. The residue of pesticides from this homogenate was extracted with acetonitrile and given to the GC-MS device properly.The results compared with standard values and have been determined to be over of standard values.