Elektrikli ev aletlerinin enerji verimliliğinin termodinamik yaklaşımla analizi
Thermodynamic approachto the analysi̇s of the efficiency of electrical appliances
  1. Tez No: 394422
  2. Yazar: BENİL BÜŞRA BAŞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER UTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: konut sektörü, enerji, enerji analizi, ekserji analizi, enerji kullanımı, enerji verimliliği, residential sector, energy, energy analysis, exergy analysis, energy use, energy efficiency
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Türkiye' de kullanılan enerjinin dağılımına bakıldığında konutlardaki enerji tüketim miktarı göze çarpmaktadır. Elektrikli ev aletleri ve aydınlatmanın tüketim oranı konutlardaki enerji tüketiminin %25'idir. Bu çalışmada, konutlardaki elektrikli ev aletleri ve aydınlatmanın enerji verimlilik sınıfları incelenmiştir. Konutlarda Enerji verimlilik sınıfı yüksek cihazlar kullanılarak tüketimin minimize edilmesi, Türkiye ekonomisine etkisi ve gerçekleştirilebilir olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma sonucunda, Türkiye' de konutlardaki elektrikli ev aletleri ve aydınlatma üzerine yapılan iyileştirmelerin, Türkiye ekonomisine olan etkileri sayısal değerlerle ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
When we looked at the Turkey's energy dispersal, energy consumption in the buildigs attracts. The consumption rates of electric household appliances and lightening is %25 at Energy consumption in the buildings. In this research, energy efficiency class analysis was performed for electric household appliances and lightening. It is researched that the minimization of energy consumption in buildings by using energy efficent appliances, the impact of Turkey' s economy and feasibility in today' s Turkey. As a result of researchment, the effects of Turkey' s economy of the improvements in buildigs of electric household appliances and lightening in Turkey, expressed with numerical values.