Modelling and analysis of bidirectional dc-dc converter
Çift yönlü doğru akım dönüştürücüsünün modellenmesi ve analizi
  1. Tez No: 394622
  2. Yazar: RAHMİ İLKER KAYAALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÜMAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çift Yönlü Doğru Akım Dönüştürücüsü, Faz Kaydırmalı Kontrol Metodları, Verimlilik, Karşılaştırma, Bidirectional DC-DC Converter, Phase Shift Control Methods, Efficiency, Comparison
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Çift yönlü doğru akım dönüştürücüleri; elektrikli araçlar, kesintisiz güç kaynakları, yakıt hücreleri, güneş paneli hücreleri gibi iletim ve dağıtım hatlarında güç kalitesini iyileştirmek amacıyla kullanılmaktadır. Endüstriyel uygulamalarda sistem kayıpları, verimlilik düşüşü ve devre elemanlarının ömürleri giderek önemli hale gelmektedir. Bu yüzden güç kayıplarını olabildiğince önlemek için kontrol sistemlerinin geliştirilmesi gerekir ve bu bakımdan çift yönlü güç akışı, verimliliği yüksek kaliteli elektrik enerjisi için çok önemlidir. Farklı tipte kontrol metodları sayesinde çift yönlü güç akışı sağlanır ve bu kontrol metodlarının her biri farklı algoritmalara sahiptir. Son zamanlarda ise kontrol metodları, matematiksel denklemlerin kompleksliği artırılarak ya da sistemde kullanılan materyallerin yapıları değiştirilerek geliştirilmektedir. Bu çalışmalar doğrultusunda en sık kullanılan kontrol metodlarını karşılaştırmak, çift yönlü doğru akım dönüştürücüsünün verimlilik çalışmalarına katkı sağlayacaktır. Bu tez çalışmasının ana amacı farklı faz kaydırıcı kontrol metodlarının tek faz izoleli çift yönlü tam köprü doğru akım dönüştürücüsü üzerine uygulanması ve bu kontrol metodlarının şok giderici kapasitörler kullanılmadan maliyet düşürülerek verimlilik yönünden karşılaştırmaktır. Bu tez çalışmasında izoleli çift yönlü doğru akım dönüştürücüsü topolojisi modellenmiş olup tüm kontrol metodları FORTRAN programlama diliyle yazılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre şok giderici kapasitörler olmadan DPS ve EPS kontrol metodlarının verimlilik sonuçları neredeyse eşit ve SPS kontrol metodundan yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu durum bu tez çalışmasının keşfedilmiş ve yenilikçi bir yönünü göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Bidirectional dc-dc converters are used a lot of industrial areas such as electric vehicles, uninterruptable power supplies, fuel cells, solar panel cells as energy sources are searched in order to improve the quality of power at the transmission and distribution lines and other areas. All of these industrial applications give importance on system loss, efficiency drop, shortening the life of circuit elements. Thus, it should be improved control systems in order to prevent power losses as far as possible and efficiency of bidirectional power flow is very important for high quality electrical energy. Owing to different types of control methods provide bidirectional power flow and each of these has different algorithm. Nowadays, these control methods are improved by increasing complexity of mathematical equations or exchanging better equipments. In the light of these works, comparing of common used control methods provides contribution to efficiency studies at bidirectional dc-dc converter literature. The main aim of this thesis work, applying different phase shift control methods on single phase isolated bidirectional full bridge dc-dc converter and comparing these control methods on efficiency way by reducing cost with or without using snubber capacitors. In this thesis, Isolated Bidirectional DC-DC Converter topology is modelled and all controllers are written by FORTRAN programming language. According to the results, it is observed that efficiency results of DPS and EPS are almost equal and higher than SPS without using snubber capacitors. This statement shows the discovered and innovative way of this thesis work.