İftira suçu
Offence of slander
- Tez No: 394669
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP GÜLŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İftira suçu, Savunma dokunulmazlığı, Dilekçe hakkı, Offence of slander, immunity of defence, the right to petition
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada, TCK‟nun 267. maddesinde yer alan iftira suçunun tarihsel gelişimi, kanunda düzenleniş şekli, maddi ve manevi unsurları, nitelikli halleri, ağırlaştırıcı ve hafifletici nedenleri tartışılmış anayasal hak olan ihbar, şikâyet hakkı ve iftira suçu‟nun benzer suçlar ile kesiştiği noktalar belirlenmiştir. Her insan, onur, şeref ve haysiyet sahibidir. Hukuk da insanın fiziki kişiliğini korumakla yetinmeyip, insanın manevi varlığına da değer vererek, iftira suçu ile işlemediğini bildiği halde, bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat eden kişinin cezalandırılacağını emretmiş ve ilgili kanunlar tarafından kişinin masumiyeti koruma altına alınmıştır. İftira suçu ile koruma altına alınan masum insanların yanında, ihbar ve şikâyet hakkının sınırları ile iftira suçu kimi zaman kesiştiğinden uygulamada anayasal hak olan ihbar ve şikâyet hakkını kullanan masum insanların korunması gereği doğmuş ve bu durumun ispat zorluklarının yanında birçok hukuki sorun da ortaya çıkmıştır. Türk Ceza Kanunu‟nun 128. maddesinde savunma dokunulmazlığı düzenlenmiştir. Anayasanın 36. ve 74. maddelerinin temel oluşturduğu bir düzenlemedir. Adli ve idari makamlar karşısında hakkını savunmak ve kullanmak isteyen kimselerin, herhangi bir tereddüde kapılmadan ve kimseden korkup çekinmeden, bu hakkı serbestçe kullanabilmeleri için getirilmiş bir haktır. Anayasamızın 74. maddesine göre vatandaşların ve karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla Türkiye‟de ikamet eden yabancıların, kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında yetkili makamlara başvurma hakkına sahiptirler. İftira ile kişinin onurunun kırılmasının yanında özgürlük, vücut bütünlüğü veya mal varlığı gibi daha başka hak ve yararlar da tehlikeye girmektedir. İftira suçunun işlenmesiyle birlikte sadece kişinin şeref ve haysiyeti zarar görmemekte aynı zamanda adli makamlar da zarara uğramaktadır.
Özet (Çeviri)
This paper deals with historical background of offence of slander regulated in Article 267 of Turkish Penal Code (TPC), content of the offence, its material and moral elements, and aggravating and mitigating circumstances of it. Moreover, overlapping points between the offence and the right to petition will be discussed in the paper. Each human being has honour and dignity. Not only the law protects physical personality of individuals but also it attaches significance to their spiritual existence. In this respect, the law orders that anyone who attributes an unlawful act to someone, although he knows that the act was not committed, shall be punished. In particular, relevant laws protect the innocence of individuals. In practice, there are many problems that stem from difficulty in determination of border between those who exercise the right to petition and innocent people protected by the offence of slander. Article 128 of the TPC deals with the immunity of defence. It depends on Articles 36 and 74 of the Constitution. This right was introduced for those who want to exercise the right to petition against administrative and judicial authorities to use it freely and without any fear. Pursuant to Article 74 of the Constitution, citizens and foreigners who reside in Turkey may apply to public authorities, by taking into account the principle of reciprocity, for wishes and complains regarding both themselves and public matters. When the offence of slander is committed, it prejudices individual‟s honour as well as other profits and rights such as physical integrity or possessions. Furthermore, this offence not only harms individuals‟ honour or dignity but also judicial authorities.