Kadim medeniyetlerde ve özellikle İslâm Hukukunda cezalar
Punishments in ancient civilization and particularly in Islamic Law
- Tez No: 394690
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Şeriat-ı İslâmiyye, Kadim Medeniyetler, Kısas, Katl, Suç, Islamic Sharia, Ancient Civilizations, Retaliation, Homicide, Crime
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu çalışmada, ağırlıklı olarak İslâm Ceza Hukuku ele alınmış, bunun yanı sıra tarih seyrinde ortaya çıkmış ilk medeniyetlerin tecrübeleri neticesinde inkişaf etmiş binlerce yıllık ceza düşüncesini de ortaya koymak için bu kadim toplulukların da ceza hukuklarına yer verilmiştir. Bu bağlamda“Suç ve Cezalar”zaviyesinden insanlık tarihi, İslâmiyet öncesi kadim medeniyetlerin ve semavi dinlerin hukuk-ı cezaiyelerinde düzenlenen suçlar ve cezalar ile İslâmiyet'in kabulünden sonra temayüz eden İslâm ceza anlayışının umumi manada tahlili maksadıyla da İslâm Ceza Hukuku' nda düzenlenen suçlar ve cezalar şeklinde incelenmiştir. Kadim medeniyetlerin ceza sistemlerine bakıldığında zina, hırsızlık, adam öldürme, yaralama, umumi adaba mugayir hareketler, kadının kocasına vaki hakareti, milli dinin terk edilmesi gibi pek çok fiil, toplumun umumi nizamını derinden sarstığı, aile kurumu ile toplumdaki ahlaki düşünceyi fesada uğrattığı gibi mülahazalarla, suçların en ağırı olarak görülmüş ve ölüm ile cezalandırılmıştır. İslâm Ceza Hukukunda da, kısası gerektiren kasden adam öldürme, evlilerin zinası, yol kesmek, irtidat, meşru hükümete isyan suçları ile ta'zir nev'inden olmak üzere bazı suçlar için ölüm cezası başta olmak üzere pek ağır cezalar konulduğu, fakat kısası gerektiren suçlarda evleviyetle kişilere affın öğütlendiği görülmektedir. Bunun yanı sıra İslâm şeriatı, diğer toplumların ceza düşüncesinden farklı olarak ölüm cezasının uygulanması noktasında çok esnek bir anlayışa sahiptir ve bazı şartların oluşması halinde de mezkûr cezanın affedilmesine olanak vermektedir.
Özet (Çeviri)
This study mainly focuses on Islamic Criminal Law as well as ancient civilizations' criminal laws in order to present the criminal notion of thousands of years that developed as a result of these ancient civilizations' experiences throughout the history. In this regard, the history of humanity has been examined from a“Crimes and Punishments”perspective under the contexts of crimes and punishments under the criminal laws of pre-Islamic ancient civilizations and divine religions, and, for the purpose of a general examination of the Islamic criminal law that came forth after the acceptance of Islam, crimes and punishments under Islamic Criminal Law. In the criminal systems of ancient civilizations; many acts such as adultery, burglary, homicide, bodily injury, open and gross lewdness, wife's insult to the husband, leaving the national religion were seen as a great harm to the public order and malice to the family and public moral values; therefore considered as the most severe criminal acts and punished by death penalty. In Islamic Criminal Law, some criminal acts requiring retaliation; such as homicide, adultery committed by married persons, hi-jacking, abjuration, rebel to legitimate government and crimes of ta'zir type, have been subjected to death penalty or other severe punishments, but amnesty was generally advised for criminal acts requiring retaliation. Moreover, Islamic sharia has a very flexible approach with regard to implementation of death penalty compared to the criminal notional of other societies, and provides an amnesty for the said punishment if some conditions are met.