The impacts of global oil prices fluctuations on stock market returns: An empirical analysis for OECD countries
Küresel petrol fiyatlarındaki dalgalanmaların hisse senedi piyasa getirileri üzerindeki etkileri: OECD ülkelerinde ampirik bir analiz
  1. Tez No: 394716
  2. Yazar: AYYÜCE MEMİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN KAPUSUZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel petrol fiyatları, Hisse senedi piyasa getirisi, Eşbütünleşme, Nedensellik, OECD, Global oil prices, Stock market returns, Cointegration, Causality, OECD
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 282
Özet
Çalışmanın amacı ulusal ve uluslararası petrol fiyat dalgalanmalarının, 19 OECD Ülkesinin (Almanya, Avusturya, Belçika, Birleşik Krallık, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Güney Kore, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsrail, İsviçre, İtalya, Kanada, Norveç, Polonya, Portekiz) finansal göstergeleri (Hisse Senedi Fiyat Endeksi (RSP)) ve makroekonomik faktörleri (Kısa Dönem Faiz Oranı (IR), Endüstriyel Üretim Endeksi (IPR)) üzerindeki etkisini araştırmaktır. Çalışmada, yukarıda verilen ülkelerin 1994-2013 dönemi aylık verileri kullanılmıştır. Bu verilerin analizi için birim kök, eş bütünleşme ve Granger nedensellik testleri kullanılmıştır. Ülkeler bazında sunulun bulgular doğrultusunda, tüm ülkelere yönelik olarak, enerji ile finansal ve makroekonomik faktörler arasında kesin çıkarımlar ortaya koymak mümkün olmamakla birlikte, OECD kapsamında yer alan ülkelere ilişkin olarak ilgili değişkenlerin arasındaki etkileşimler açısından gruplamalar yapmak mümkün olmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose of this study is to analyze the effect of fluctuations occurred in national and world oil prices to financial (Equity Share Price Index (RSP)) and macroeconomic factors (Short Term Interest Rate (IR), Industrial Production Rate (IPR)) within the scope of 19 OECD countries (Austria, Belgium, Canada, Czech Republic, Denmark, Finland, France, Germany, Ireland, Israel, Italy, Netherland, Norway, Poland, Portugal, South Korea, Spain, Switzerland, United Kingdom) and to contribute to empiric studies which take place in field literature. In the study monthly data set of the period of 1994-2013 of above counties was used. For the analysis these data; stationary, cointegration and Granger tests were used. In line with the findings offered on the basis of countries, even though it is not possible to come up with a certain deduction between the energy and financial and macroeconomic factors towards all the countries, it was possible to group the related variables in relation to the countries belonging to OECD in terms of interactions among each other.