Uluslararası havayolu hisse senedi getirilerinin oynaklığının GARCH yaklaşımıyla VIX, Brent petrol fiyatları ve ekonomik politika belirsizliği endeksi üzerine bir inceleme
An examination of international airline stock returns discussion using GARCH approach on VIX, Brent oil prices and economic policy uncertainty index
  1. Tez No: 952357
  2. Yazar: MUHAMMAD MAHER ALBOUNI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERİT KARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Brent, Ekonomik Politika Belirsizliği, Havayolu Hisseleri, Oynaklık, Airline Stocks, Brent, Economic Policy Uncertainty, Volatility
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Günümüzde küresel belirsizliklerin etkisiyle finansal piyasalarda dalgalanma sıklığının arttığı gözlemlenmekte olup bu durum özellikle belirsizlik koşullarına hassasiyet gösteren sektörlerde yatırımcı kararlarını doğrudan etkilemektedir. Belirsizlik dönemleri dikkate alındığında uluslararası ticarette stratejik öneme sahip olan havayolu taşımacılığı sektörü, jeopolitik riskler, ekonomik kırılganlıklar, petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ve politika belirsizlikleri gibi dışsal şoklara son derece duyarlı bir yapıya sahiptir. Bu nedenle, küresel belirsizlik göstergelerinin bu sektör üzerindeki etkilerinin doğru biçimde modellenmesi, hem yatırımcılar hem de politika yapıcılar açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, küresel belirsizlik göstergesi olan (VIX) endeksi (piyasa oynaklık göstergesi), Brent petrol fiyatları ve Ekonomik Politika Belirsizliği Endeksi'nin (EPU) uluslararası havayolu şirketlerinin hisse senedi getirilerinin oynaklığı üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Bu kapsamda, Japonya, ABD, Türkiye, Almanya, Fransa, Güney Kore, Tayvan, Hong Kong ve Singapur gibi farklı coğrafi bölgelerde faaliyet gösteren on büyük ölçekli havayolu şirketine ait 2015–2022 dönemini kapsayan günlük hisse getirisi verileri kullanılmıştır. Sonuçlar genel olarak, havayolu sektöründe hisse senedi getirilerinin oynaklığının küresel belirsizlik faktörlerinden (özellikle VIX) önemli ölçüde etkilendiğini; Brent ve EPU etkilerinin ise daha çok firma ve bölgesel koşullara göre değişkenlik gösterdiğini ortaya koymuştur. Model karşılaştırmalarında EGARCH modeli, diğer modellere kıyasla daha güçlü performans sergilemiştir.
Özet (Çeviri)
In today's global economic environment, the frequency of fluctuations in financial markets has increased due to rising uncertainty, which significantly affects investor behavior, particularly in highly sensitive sectors. The airline industry, in particular, is extremely vulnerable to external shocks such as geopolitical risks, economic fragility, fluctuations in oil prices, and policy uncertainty. Therefore, accurately modeling the impact of global uncertainty indicators on this sector has become essential for both investors and policymakers. The primary aim of this study is to analyze the effects of global uncertainty indicators, namely the VIX index (a measure of market oynaklık), Brent crude oil prices, and the Economic Policy Uncertainty (EPU) index, on the volatility of stock returns of international airline companies. In this context, daily stock return data from ten major airline companies operating across various regions, including Japan, the United States, Türkiye, Germany, France, South Korea, Taiwan, Hong Kong, and Singapore, covering the period from 2015 to 2022, were used. Among the models, EGARCH demonstrated superior performance with lower Akaike Information Criterion (AIC) values and higher adjusted R² scores, compared to others. In general, the findings reveal that the volatility of airline stock returns is significantly influenced by global uncertainty factors, particularly the VIX, while the effects of Brent and EPU are more context-specific, varying by firm and region. This study provides valuable insights for investors and policymakers in the fields of risk management and strategic decision-making.