Çağdaş sanatta estetize edilen şiddet ve kaotik tasvir
In contemporary art astheticized violence and chaotic depiction
  1. Tez No: 394774
  2. Yazar: GÜLDEREN DEPAS
  3. Danışmanlar: PROF. MÜMTAZ SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, Çağdaş Sanat, Kaotik Tasvir, Travma Sanatı, Etkisiz Görüntü, Violence, Contemporary Art, Chaotic Depiction, Trauma Art, Ineffective Image
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Çalışmanın amacı, dünyayı sarsan şiddet ve terör olaylarının, gelişen teknolojiyle birlikte daha da artarak önü alınamaz bir hale gelişi ve bunun çağdaş sanatta nasıl bir karşılık bulduğunun araştırılması ile ilgilidir. Araştırma kapsamında şiddet konusunda, özellikle Hannah Arendt, Yves Michaud ve Walter Benjamin başta olmak üzere birçok yazar ve filozofun görüşlerinden faydalanıldı. Şiddet ve kaotik tasviri konu edinen ve bunu yapıtlarında işleyen sanatçılar yerli ve yabancı literatürlerden araştırılarak tezde örnekleriyle sunuldu. Şiddet olgusunun sanatla ilişkisi bu çalışmada öncelenerek, kavramın antropolojik, sosyolojik ve psikolojik değerlendirilmeleri bu ilişkiyi açıklamaya katkı sağlayacak şekilde sınırlandırılarak ele alındı. Hitler faşizminin propaganda filmlerindeki faşizmin şiddet estetiği, Benjamin'in deyişiyle siyasetin estetize edilmesi irdelendi. Ayrıca, tam karşıtı gibi görülebilecek, sanatta şiddetin kullanılma nedenleri araştırıldı. Bu nedenler arasındaki yüce kavramı özellikle Kant ve Burke'nin görüşleri doğrultusunda incelendi. İkinci Bölümde, kitle iletişim araçlarının çok fazla görüntü ile şiddeti sıradanlaştırarak etkisiz görüntü sunduğu, sanatın ise buna çarpıcı örneklerle karşılık verdiği, görünen fotoğrafın arkasındaki şiddeti ön plana çıkarmaktaki önemi gösterilmeye çalışıldı. Üçüncü Bölümde, şiddetin en üst biçimi olan savaş ve terörün sanatla etkileşimine örnekler verildi. Çağdaş Sanatta şiddetin temsili üzerine sanat kuramcılarının görüşleri ışığında resim, heykel, performans ve sinema gibi şiddetin yoğun ve sık kullanıldığı sanat kollarına değinildi. Bu bölümde, sanatçıların kendi bedenlerini sanat yapıtı olarak kullandıkları, performatif beden sanatı üzerine örneklendirmelerde bulunuldu. Şiddeti gerçek değil de temsili olarak ele alan çağdaş sanatçıların yapıtları son bölümde ayrıntılı bir şekilde yer aldı.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the acts of violence and terrorism that has an impact on the entire world, which have become even more unpreventable with developing technology, and how this reflects upon contemporary art. Within the research process, the views of many writers and philosophers, Hannah Arendt, Yves Michaud and Walter Benjamin particularly being in the first place, were made use of. Local and foreign literature was scanned for the artists that deal with violence and chaotic depiction in their works and these artists were included in the thesis work with examples. Prioritizing the relationship of the phenomenon of violence with art, the anthropological, sociological and psychological evaluations of the concept were limited as to contribute to the definition of this relationship. The violence aesthetics in the propaganda films of Hitler's fascism, the aestheticism of politics as Benjamin puts it forward, was scrutinized. Besides, the reasons of using violence in art, which can be seen as the total opposite, were also examined. Among these reasons, the concept of sublime was dealt with particularly in the light of the views of Kant and Burke. The second part endeavors to demonstrate that the tools of mass media renders violence ordinary via excessive use of visuals while art reacts to this with striking examples as well as the importance of highlighting the violence that lies behind the image that can be seen. In the third part, the interaction between war and terrorism, the summit of violence, and art was exemplified. In the light of views of the art theoreticians on the representation of violence in contemporary art, the art branches such as painting, sculpture, performance and cinema, in which violence is involved intensively, were touched upon. In this part, examples of performative body art, in which the artists use their own bodies as the work of art, were given. The works of contemporary artists who deals with violence not as reality but representatively, were included in the last part in detail.