Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği'ne göre düzenlenen finansal tablo setinin TMS/TFRS ile uyumlu hale dönüştürülmesi ve bir uygulama
Conversion into conformity with TAS/TFRS of financial statements set organized according to General Communique on Accounting System Application, and an application
- Tez No: 394863
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri, Türkiye Muhasebe/Finansal Raporlama Standartları, IAS/IFRS, General Communique on Accounting System Application, Turkish Accounting / Financial Reporting Standards, IAS / IFRS
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Uluslararası ticaret ve finans araçlarının gelişmesi ile artan rekabet, firmaları şeffaf, güvenilir ve karşılaştırılabilir mali tablolar sunmaya yöneltmiştir. Ancak muhasebe uygulamalarının ülkeler arasındaki farklılığı finansal tabloların karşılaştırılabilirliği sorununu gündeme getirmiştir. Bu amaçla ülke içinde muhasebe uygulamaları tekdüze hale getirilirken, uluslararası karşılaştırılabilirliği sağlamak amacıyla uyumlaştırma çalışmaları yapılmış ve muhasebe ve finansal raporlama standartları geliştirilmiştir. Dünyadaki birçok ülkenin Uluslararası Standartları Kurulu (IFAC) tarafından geliştirilen Uluslararası Muhasebe/Finansal Raporlama Standartlarını (IAS/IFRS) benimsemesi ile muhasebe uygulamalarında uluslararası alanda finansal tabloların karşılaştırılabilirliği sağlanmıştır. Ülkemizde muhasebe standartlarının uygulamaya geçirilmesi amacıyla pek çok kuruluş çalışmalar yapmış ve etkileri altındaki işletmeler tarafından Muhasebe/Finansal Raporlama Standartlarının uygulanmasını sağlamıştır. Ancak bu Standartların çeviri olması geçiş döneminde işletmelerde uygulama problemlerine neden olmuştur. Biz bu noktada yaptığımız çalışma ile TMS/TFRS'leri zorunlu veya kendi istekleri doğrultusunda uygulayacak işletmelere yardımcı olmayı amaçladık. Çalışmamızda bu amaç doğrultusunda bir üretim işletmesinin Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri (MSUGT) çerçevesinde düzenlediği finansal tabloları tam set Muhasebe/Finansal Raporlama Standartları ile uyumlu finansal tablolara dönüştürülmüştür. Bu dönüştürme işlemi ile her iki finansal tablo setinde farklılık olan finansal tablo kalemleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The development of international trade and financial instruments coupled with the increasing competition have pushed corporations to present transparent reliable, and comparable financial statements. Yet, discrepancy in accounting practices among cross-borders have brought the problem of comparability of financial statements into daylight. For this purpose while accounting practices has been made uniform within the country, compliance, work has been done and accounting/financial reporting standards have been improved so as to meet international comparability. With adoption of IAS/IFRS, which has been developed by IFAC in many countries of the world accounting processes and financial statements have been made comparable internationally. In our country, in order to put accounting standards into practice, numerous establishments have done work and they provided the implementation of Accounting/Financial Reporting Standards. However, through these standards were translations from another language, businesses had implementation problems on the transition period. At this point, with the work we have done, we aimed to recruit the businesses implementing TAS/TFRS's mandatorily or willingly. For this purpose, in our work, financial statements organized under General Communique on Accounting System Application converted to financial statements compatible with complete set of Accounting/Financial Reporting Standards. Financial statements items, that difference in the two sets of financial statements set were demonstrated with this conversion process.