İnfografiklerin bireyleri yönlendirmedeki etkisinin incelenmesi
Examining the effect of infographics on directing individuals
  1. Tez No: 394864
  2. Yazar: FATMA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT MERCİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, Görsel İletişim, Algı, Grafik Tasarım, İnfografik, Harita, Communication, Visual Communication, Perception, Graphic Design, Infographics, Map
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Gelişmekte olan tasarım anlayışı ve sunulan görsel unsurların her geçen gün artması bilgiyi kolay ve daha kısa sürede algılama ihtiyacını doğurmakla birlikte grafik tasarıma infografik kavramını kazandırmıştır. Bilginin ve grafiğin anlamlı bir şekilde birleşmesinden oluşan infografikler, bilgiyi daha kolay, akılda kalıcı ve eğlenceli bir görsel sunum şeklinde aktarması nedeniyle hızla ilerlemekte ve önem kazanmaktadır. Bu araştırmada, İnfografiklerin Bireyleri Yönlendirmedeki Etkisi İncelenmiştir. Bu amaca bağlı olarak görsel unsurların yazıya oranla insan zihninde oluşturduğu algı değerlendirilip infografiklerin bireyleri yönlendirmedeki etkisi araştırılmış ve Dumlupınar Üniversitesi Yerleşkesi içerisindeki olumsuz unsur teşkil edecek öğeler üzerinde durulmuş ve soruna çözüm aranmıştır. Çalışmada infografiğin yönlendirme üzerindeki etkisi ve uygulanabilirliği litaratür tarama tekniği ve nitel yöntemlerden görüşme tekniği kullanılarak incelenmiştir. Araştırmanın birinci bölümünde iletişim, görsel iletişim, görsel algı, bilgilendirme tasarımı ve infografik ile ilgili kavramlar geniş bir şekilde açıklanmıştır. İkinci bölümde tasarlanan infografik harita ile yerleşke içindeki fakülte birim ve idari bölümler sistemli bir şekilde kategorize edilip yerleşke hakkında kapsamlı bir bilgilendirme tasarımı sunulmuştur. Elde edilen bulgulara göre yerleşke içerisindeki mevcut yönlendirmelerin yetersiz olduğu, dikkat çekici, okunabilir, aydınlatıcı, bilgilendirici olmadığı saptanmıştır. Ayrıca tasarlanan infografik harita tasarımının yerleşke içerisinde kullanım alanı bulması sonucu yönlendirme sorunlarının en aza indirgeneceği sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak yerleşke içerisinde bilgilendirme eksikliği kaynaklı yön bulma sorunlarının tasarlanan infografik harita yardımıyla en aza indirgenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda önerilen harita ile, eğitim verilen bir yerleşkede bireylerin ulaşmak istenilen yere kısa süre içinde ve rahatlıkla ulaşabilmesi sağlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Developing design concept and gradual increase in visuals have not only brought forth the need for perceiving information easily and shortly, but also introduced the notion of infographics to graphic design. Infographics, which is composed of a meaningful combination of information and graphics, is proceeding rapidly and gaining significance thanks to its conveying information in an easier, catchier and more amusing form of visual presentation. In this study, the effect of infographics on directing individuals is examined. In line with this aim, the perception that visuals create in human mind compared to script is evaluated, the effect of infographics on directing individuals is examined, the elements having negative aspects at the campus of Dumlupınar University are touched upon and a solution for the problem is sought. In this study, the influence of infographics on directing and its applicability are investigated by using literature review and interview as a qualitative method. Communication, visual communication, visual perception, informing design and the concepts related to infographics are explained at length in the first chapter of the research. With the infographic map designed in the second chapter, academic and administrative units at the campus are categorized systematically and a comprehensive informing design about the campus is presented. According to the findings, the directions available at the campus are not identified to be sufficient, attention-getting, readable, enlightening and informative. As the infographic map design finds an area of use at the campus, it is concluded that these problems in directing are likely to be minimized. In conclusion, with the help of the infographic map designed, it is aimed to keep the problems to a minimum in finding way due to the lack of information at the campus. With the map suggested accordingly, it is endeavored to lead individuals to their destination shortly and easily at an educational campus.