İşletmelerde bilgi ve bilgi paylaşımının ekip çalışması üzerine etkisi: Tekstil sektöründe bir uygulama
The effect on teamwork of information and data sharing in managements: An Implementation in textile industry
  1. Tez No: 394879
  2. Yazar: MUHAMMED EKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. KEMAL DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, Açık-Örtülü Bilgi, Bilgi Paylaşımı, Ekip Çalışması, Information, Open-Tacit Knowledge, Information Sharing, Teamwork
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
İşletmecilik alanında modern yönetim yaklaşımlarının, küresel ve entelektüel değişimin, gelişimin ortaya çıkardığı ve şuan yaşamakta olduğumuz bilgi çağında, organizasyonlarla uzun vadeli rekabet avantajı elde edebilmenin yolu bilgiyi etkili ve verimli biçimde kullanarak, ekip çalışmasına doğru yönelmekten geçmektedir. Günümüz işletmelerinde ekiplerden istenen faydayı sağlamak için ekip çalışması etkinliğinin artırılması gerekmektedir. Ekip etkinliğini artırmak için, ekip üyelerinin gerekli rol ve sorumluluklarının belirlenmesi, bilgi paylaşım yeteneklerinin geliştirilmesi, açık-örtülü bilgi paylaşım hedeflerinin ortaya konması, ekip kültürü ve örgütsel kararlara katılım yolu oluşturulup, ekip sinerjisi sağlanarak işletme başarısına ulaşılması gerekmektedir. Bu amaç doğrultusunda araştırma, Akkanat Holding bünyesinde Konya ilinde tekstil sektöründe üretim faaliyetinde bulunan Arık Bey Tekstil A.Ş'nin ekip üyeleri üzerinde anket çalışması yapılmıştır. Yapılan anket sonucunda 8 farklı ekip ve 178 ekip üyesinden elde edilen veriler SPSS 17.0 paket programı ile değerlendirilmiş, ayrıca değişkenlerimiz üzerindeki etkileri test edebilmek amacıyla sırasıyla güvenirlilik analizi, tek yönlü varyans analizi (anova), çoklu regresyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda; bilgi paylaşımının yüksek olmasının ekip çalışması düzeyinde etkili olduğu, bilgi paylaşım boyutlarının ekip çalışması duyarlılığı üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmış ve demografik değişkenler bilgi paylaşımının alt boyutları arasındaki farklılıkların olduğu elde edilen sonuçlarla ortaya konulmuştur. Bu kapsamda yorum ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the information age that we are living, and that modern management approaches in the field of business and the global and intellectual change and development revealed, the way of achieving long term competitive advantage with organizations passes on leaning to teamwork by using information effectively and efficiently. It needs to increase efficiency of team work to provide the desired benefit from the teams in today's businesses. To increase team effectiveness, it needs to be reached to business success by ensuring team synergies after creating a way to participate in organizational decisions, and team culture, to present the open-tacit knowledge sharing targets, to improve information sharing capabilities, and to determine the role and responsibilities of the team members. For this purpose, a survey was conducted on the team members of Arık Bey textile Co. which functions on producing in the textile sector within Akkanat Holding in the province of Konya. As a result of survey, the data, obtained from 8 different teams and 178 team members, was evaluated with SPSS 17.0 software package, besides, in order to test their effects on our variables, respectively, reliability analysis, one-way analysis of variance (anova), multiple regression analysis were used. As a result of research, it was concluded that the high level of information sharing was effective on teamwork, dimensions of information sharing were effective on the sensitivity of teamwork, and it was presented with the results that there were differences among the dimensions of demographic variables information sharing. In this context, comments and suggestions have been made.