Marka kişiliği, kurumsal marka imajı ve tüketici kişilik özellikleri ile sembolik tüketim arasındaki ilişki: Kahve Dünyası örneği
Relationship among brand personality, corporate brand image, consumer personality traits and symbolic consumption: A Case of Kahve Dünyası
  1. Tez No: 394880
  2. Yazar: MERVE BİŞĞİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HABİBE YELDA ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka Kişiliği, Kurumsal Marka İmajı, Tüketici Kişiliği, Sembolik Tüketim, Brand Personality, Corporate Brand Image, Consumer Personality, Symbolic Consumption
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Çeşitli teknolojik gelişmeler ve internet aracılığıyla bilgi paylaşım hızının gittikçe arttığı günümüzde, her alanda olduğu gibi bireyin tüketim davranışlarında da çeşitli değişiklikler gözlenmektedir. Sembolik tüketim davranışı da bu değişikliklerden biri olarak işletmelerin karşısına çıkmaktadır. Tüketici davranışlarının gerçekleşme sürecinin ve sebebinin bilinmesi işletmelerin amaçlarına ulaşabilmeleri, kontrol edilebilir değişken sayılarını artırıp, faaliyetlerini bu sebebe uygun olarak gerçekleştirebilmeleri ve markalarını bilinçli bir şekilde yönetebilmeleri açısından önem arz etmektedir. Diğer taraftan marka kişiliği, kurumsal marka imajı ve tüketici kişilik özellikleri birbirleriyle yakından bağlantılı olan, işletmeler tarafından planlanıp yönetilmesi gereken kavramlardır. Tüketici profili ve davranış şekli değiştikçe bu kavramların da tekrar ele alınıp, değerlendirilmesi gerekmektedir. Tüm bu sebepler, sembolik tüketimin, marka kişiliği, kurumsal marka imajı ve tüketici kişiliği ile arasındaki ilişkinin araştırılmasını gerekli kılmaktadır. Çalışmanın temel amacı, marka kişiliği, kurumsal marka imajı ve tüketici kişiliği ile sembolik tüketim arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Bu ilişkiler Kahve Dünyası'nın 500 müşterisinden sağlanan veriler aracılığıyla analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It has been seen that consumer traits have been changing at the present time where knowledge sharing on the increase via technological improvements and internet. Symbolic consumption trait is considered one of these changes. Knowing of the progress of realization and reasons of consumer traits has importance for companies to achieve their aims, operate reasonably by increasing their number of controllable factors and manage their brand consciously. On the other hand, brand personality, corporate brand image and consumer personality traits are closely related notions which have to be planned and maanged by companies. These notions are reconsidered when profiles and traits of consumers have changed. Researching of relationship among symbolic consumption, brand personality, corporate brand image and consumer personality is required due to all the reasons mentioned above. The main purpose of the study is to examine relationship among brand personality, corporate brand image, consumer personality and symbolic consumption. Those relationships have been analyzed taking the case of Kahve Dünyası comprising of five hundred of datas obtained from its customers.