Küreselleşme sürecinde ekolojik riskleri azaltmada çevresel vergilerin etkisi: Avrupa Birliği örneği
Impact of environmental taxes in the decrease of ecological riks during globalization process: European Union case
  1. Tez No: 394885
  2. Yazar: MAHMUT ÜNSAL ŞAŞMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Küresel Ekolojik Riskler, Yeşil Vergi, Çevre Kirliliği, Panel Veri Analizi, Globalization, Global Ecological Risks, Green Tax, Environmental Pollution, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Dünyada sanayileşme ve teknolojik ilerlemelere bağlı olarak üretim ve tüketim faaliyetlerinde hızla artış yaşanmaktadır. Bu süreçte gerek üreticiler gerekse tüketiciler kendi çıkarlarını ön planda tutabilmekte, buna karşın neden olabilecekleri negatif dışsallıkları ise dikkate almayabilmektedirler. Bu durum özellikle küresel kamusal mal olan çevre üzerinde önemli tahribatlara yol açabilmektedir. Bu tür tahribatların önlenmesi ve yaşamın devamlılığının temel yapıtaşı olan çevrenin korunabilmesi küresel çapta ortak bir politikadır. Buna yönelik başta AB ülkeleri olmak üzere birçok ülkede bir dizi tedbirlere başvurulmakta ve özellikle çevre vergisi vergi mevzuatına dahil edilmektedir. Bu tür vergilemenin amacı sadece gelir elde etmek değil, aynı zamanda çevre kirliliğini de azaltmaktır. Buradan hareketle çevre vergilerinin çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla etkinliğinin analiz edilmesi çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Çalışmada panel veri analizi kullanılarak 1995-2012 döneminde 25 Avrupa Birliği ülkesinde çevre vergilerinin çevre kirliliği üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışma sonucunda toplam çevre vergileri ve ulaşım vergilerinin çevre kirliliği üzerindeki etkisinin olmadığı, enerji vergilerinin ise çevre kirliliği üzerinde negatif etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
There have been quickly increases in the production and consumption in the world depending industrialization and technological progress. Both producers and consumers may look out for themselves during this process, but disregard the negative externalities which they can cause. This situation may devastate the environment which is a global public good. The avoidance from these kind of devastations and the protection of the environment which is the building block of the life continuity are a globally common policy. Therefore, Many countries, notably EU countries, haven taken a series of measures and especially environment tax is included in the tax legislation. The objective of this kind of taxation is not only to earn income, but also decrease the environmental pollution. Thus, testing efficiency of environment taxes in preventing the environmental pollution is the primary goal of the study. This study examined the impact of environment taxes on the environmental pollution in 25 EU countries during the period 1995-2012 by using panel data analysis. We found that total environment taxes and transportation taxes did not have impact on the environmental pollution, while energy taxes had negative impact on the environmental pollution