Kimlik gücü, kimlik işlevleri ile kolektif eylem arasındaki ilişkide sosyal adaletin rolü
The role of social justice i̇n the relation between the effect of i̇dentity, the functions of i̇dentity and collective action
  1. Tez No: 394963
  2. Yazar: ORHAN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL MAMATOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Adalet, sosyal adalet, kimlik gücü, kimlik işlevleri, kolektif eylem, Justice, social justice, identity power, identity functions, collective action
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmanın amacı, kimlik gücü, kimlik işlevleri, sosyal adalet ve kolektif eylem arasındaki ilişkileri incelemekle beraber bireylerin kendilerini ait hissettiği sosyal grupların kolektif eyleme yönelme düzeylerini incelemektir. Bu amaçlar doğrultusunda araştırmanın örneklemi Türkiye'nin yedi bölgesinden kolay örneklem yöntemiyle seçilen sekiz üniversitede öğrenim gören öğrencilerden elde edilmiştir. Araştırma örneklemine kolay örneklem yöntemi ile ulaşılmıştır. Bu çalışmada hem nitel hem de nicel veri toplama yöntemi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda sosyal adaletin; kimlik gücü, kimlik işlevleri ile kolektif eylem arasındaki ilişkide düzenleyici bir rolü olduğu görülmüştür. Araştırmadaki bulgular, kimlik işlevlerinden yapı işlevi ile kolektif eylem ve kolektif eylem alt boyutu olan bireye yasal sorumluluk yüklemeyen eylemler arasındaki ilişkide sosyal adaletin düzenleyici role sahip olduğunu göstermiştir. Yine kimlik işlevlerinden uyum ve kontrol işlevleri ile kolektif eylem alt boyutu olan bireye yasal sorumluluk yüklemeyen eylemler arasındaki ilişkide sosyal adaletin düzenleyici role sahip olduğu bulunmuştur. Ayrıca kimlik gücü ile kolektif eylem alt boyutu olan bireye yasal sorumluluk yükleyen eylemler arasındaki ilişkide sosyal adaletin düzenleyici bir role sahip olduğu görülmüştür. Açık uçlu sorulardan elde edilen bulgular, kendini öncelikli olarak; Kürt aktivist ve siyasal argümanlar (siyasi partiler, ideolojiler) aracılığıyla tanımlayan bireylerin kolektif eylem ve alt boyutları olan bireye yasal sorumluluk yükleyen eylemler ile bireye yasal sorumluluk yüklemeyen eylemlerin hepsine katıldıklarını ifade etmişlerdir. Diğer taraftan kendilerini öğrenci ve çevreci olarak tanımlayan bireylerin bütün eylemlerden uzak durduğu bulunmuştur. Yine elde edilen bulgular; Atatürkçü kimliği, muhafazakârlık kimliği ve memleket odaklı kimliğini önceleyen bireylerin, yasal sorumluluk yükleyen eylemlere uzak durmaya yönelik ifadelerini göstermiştir. Son olarak inanç odaklı kimliklenmeyi öncelikli gören bireylerin yasal sorumluluk yüklemeyen eylemlere katılıma eğilimli olduğu bulunmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to analyse the relation between the identity power, the identity functions and the collective action and to investigate the extent to which the individuals are lead to collective action by their own groups. The data were collected from students of 8 universities in 7 different regions in Turkey by easy sampling. The study used both quantitative and qualitative methods. After the investigations, the conclusion could be drawn that the social justice played a moderator role in relation between the effect of identity, the identity functions and the collective action. The results have shown that, the social justice played a moderator role for the relationship between the components of identity functions like the construction function, the collective action and the actions that do not put legal responsibility on individuals. In addition, it was determined that, the social justice played a moderator role also in the relation between another components of identity functions like the adaptation and control functions and the actions that do not put legal responsibility on individuals. Moreover, it was detected that, the social justice played a moderator role in relation between the effect of identity and the actions that do put legal responsibility on individuals. The findings collected from open-end questions have shown that, the individuals identify themselves as Kurdish activist and identify themselves through political arguments (political parties, ideologies) have participated in all collective actions and in all actions that put legal responsibility on individuals and in actions that do not put legal responsibility on individuals. On the other side, it was detected that, the individuals identify themselves as student and environmentalist have stood away from all kinds of actions. Furthermore these findings have shown that individuals consider Kemalism, conservatism and patriotism as an identity have stood away from all kinds of actions that put legal responsibility on individuals. Finally, individuals that have faith oriented identity tend to participate actions that do not put legal responsibility on individuals.