Etnik milliyetçilik ve şiddet: Katalonya ve Bask bölgesi örneği
Ethno - nationalism and violence: The Cases of Catalonia and the Basque country
  1. Tez No: 394971
  2. Yazar: ÖZLEM YELDA DİLMEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENGİN İBRAHİM ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Etnik Milliyetçilik, Etnik Çatışma, Şiddet, Bask Bölgesi, Katalonya, Ethnonationalism, Ethnic Conflict, Political Violence, the Basque Country, Catalonia
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmanın amacı, Katalonya ve Bask milliyetçilikleri temelinde etnik milliyetçilik hareketlerinde şiddet unsurunun ortaya çıkmasına yol açan sebepleri araştırmaktır. Katalan milliyetçiliğinde büyük çaplı şiddet eylemleri yer almazken, diğer bir deyişle milliyetçilik hareketi şiddete yönelmemiş ve barışçıl bir süreç izlerken, Bask milliyetçilik hareketinde radikal milliyetçiliğin ortaya çıkması ve milliyetçilik hareketinin şiddet içermesinin nedenleri açıklanmaktadır. Çalışmada sırasıyla söz konusu etnik milliyetçilik hareketlerinin ortaya çıkışı, tarihsel gelişimi ve şiddetin ortaya çıkmasında siyasi, ekonomik ve sosyo-kültürel açıdan temel sebepler ele alınmaktadır. Katalan ve Bask milliyetçilik hareketlerinin etnik milliyetçilik ve şiddet ilişkisi bağlamında ele alındığı bu çalışmada, karşılaştırma yöntemi kullanılmış ve modernist ve etno-sembolcü yaklaşım benimsenmiştir. Çalışmanın sonucunda, söz konusu örnekler bağlamında ekonomik kalkınmışlık seviyesinin, otoriter rejim ve baskının şiddetin ortaya çıkmasında açıklayıcı unsurlar olmadığı ortaya çıkmıştır. Katalan ve Bask milliyetçilik hareketlerinde başlangıcından itibaren görülen ideolojik farklılıkların sürekliliğini koruduğu belirlenmiştir. Bunun yanında, ekonomik kalkınma şekilleri sonucunda oluşan farklı sosyal grupların merkez ile bağlarının ve siyasi ilişkilerinin, bölgedeki siyasi çeşitlilik seviyesinin, milliyetçi ideolojinin ortaya çıkışındaki temel değerlerin ve kültürel unsurların sosyal gruplar üzerindeki etkisinin şiddetin ortaya çıkmasında veya çıkmamasında etkili unsurlar olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to survey the reasons for political violence in ethno-nationalist movements based on the comparison of ethnic nationalisms in Catalonia and the Basque Country. The study explains the reasons why the nationalist movement in the Basque Country evolved in radical nationalism containing political violence while the movement in Catalonia was peaceful despite violence at a slightly low level. The study focuses on the historical background and emergence of Catalan and Basque nationalisms, and the main reasons for political violence in terms of political, economic and socio-cultural aspects, respectively. This study, which focuses on the nationalist movements in Catalonia and the Basque Country regarding the relationship between ethno-nationalism and political violence, is a comparative study based on the modernist and ethno-symbolist approach. The study concludes that economic development level, authoritarian regime and state repression are not factors in explaining the resort to violence specifically in the given cases. It has been found that the ideological differences that characterize the nationalist movements in Catalonia and the Basque Country have prevailed since the beginning of the movements. The study also concludes that different social groups developed as a result of different economic development patterns, their relationship with the government, the political diversity in the regions, the core values of the nationalist ideology and cultural factors are effective in the emergence or nonemergence of political violence in nationalist movements.