Makro ekonomik faktörlerin bankacılık sektörü getirileri üzerine etkisi: Borsa İstanbul örneği
The effects of macro economic factors to banking sector returns: Borsa Istanbul case
  1. Tez No: 394990
  2. Yazar: AHMET OĞUZ AKGÜNEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN ÖZKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık Sektörü, Finansal Getiri, BIST 10 Banka Getiri Endeksi, Makro Ekonomik Faktörler, Banking Sector, Financial Return, BIST 10 Bank Return Index, Macroeconomic Factors
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Günümüzde bilim ve iletişim teknolojilerinde meydana gelen gelişmeler ile sınırlar kalkmış ve dünyanın bir ucuna ulaşmak bir tuş kadar yakın hale gelmiştir. Bu gelişmeler bankacılık sektörünü de etkilemiş ve sektörün ticari ve finansal hayattaki işlevlerini artırmıştır. Artık dünyada dönen ticaretin önemli bir bölümünün para transferleri bankalar aracılığı ile yapılmakta, firmalar sermaye ihtiyaçlarını banka kredileri ile sağlamakta ve bankalar paranın bulunduğu her yerde kendisini göstermektedir. Sektörün dünya ekonomisindeki artan bu önemi Türkiye'de de kendisini göstermiştir. Türk bankacılık sektörü tarihsel süreçte kötü tecrübeler yaşamasına rağmen sürekli olarak kendisini geliştirmiş ve ekonominin temel taşlarından biri olmuştur. Ticari hayatın vazgeçilmezi haline gelen ve gün geçtikçe karlarını daha da arttıran bankaların günümüzde getirileri de önemli hale gelmiştir. Çünkü bankacılık sektörünün getirileri; sadece banka sahiplerini ve ortaklarını değil, borsada işlem gören hisselerini satın alan veya alacak yatırımcıları da ilgilendirmektedir. Dolayısıyla çalışmada son yıllarda önemi daha da artan bankaların getirilerini etkileyen makro ekonomik faktörler ve bu faktörlerin etkileri ele alınmıştır. Banka getirilerini temsilen BIST 10 Banka getiri endeksinin kullanıldığı çalışmada, Ocak 2010 ile Temmuz 2014 dönemleri arasındaki aylık verilerle BIST 10 Banka getiri endeksini etkileyen makro ekonomik değişkenler çoklu doğrusal regresyon modeli ile incelenmiştir. Analiz bulgularına göre BİST 10 Banka getiri endeksini; BİST 100 getiri endeksi, para arzı, sanayi üretim endeksi ve ihracat birim değer endeksi değişkenleri anlamlı bir şekilde etkilemektedir. Bu etkilerin yönüne bakıldığında BİST 100 getiri endeksi değişkeninin pozitif; para arzı (M1), sanayi üretim endeksi ve ihracat birim değer endeksi değişkeninin ise negatif yönde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, banks are increasing their profits and returns which is effecting the investors decisions and our lives. In today's world, limits are lifted and it is only a matter of one push to reach one side to another side of the world with developing technologies. Because of this, macroeconomic factors are discussed which are effect banking sector returns in this thesis project. Banking sector is one of the most important sector in world economy. Money transfers and credits which firms are needed etc. in the whole world trade are taking place with banks. So banks come in to play where money needs. Likewise, banking sector is particularly important in Turkey. Turkey is a developing country and like all developing countries needs capital. For to accumulate capital with local resources, it has to be done to encourage people to save money. Banks come in to play and collect savings and give that savings as credits to the firms which are manufacturing for the sake of the country. Bank returns are represented by BIST 10 Bank return index which is including 'January 2010 and July 2014 annual data' in this thesis. Macroeconomic factors that affect BIST 10 Bank return index are analyzed with Multiple Linear Regression Model. On the other hand, the independent variables are analyzed whether is there any multiple connection problem between variables. After that multiple linear regression model is applied. According to the analysis findings, BIST 100 return index, money supply (M1), industrial production index and export unit value index have meaningful results. At the end of the analysis it has been observed that BIST 100 return index variable's direction of effect is positive. On the other hand, money supply, industrial production index and export unit value index variables direction of effect is negative.