Yenilikçi faaliyetlerin firma performansına etkisi: Türk imalat sanayisi örneği
The effects of innovative activities on firm performance: The example of Turkish manufacturing industry
  1. Tez No: 394996
  2. Yazar: BUHARİ DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ALBENİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Firma Performansı, Firma Hayatta Kalması, Firma Büyümesi, Türk İmalat Sanayisi, Yenilik, Firm Performance, Firm Survival, Firm Growth, Turkish Manufacturing Industry, Innovation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Araştırmanın amacı, yenilik çabalarının Türk imalat sanayisinde faaliyet gösteren firmaların hayatta kalma ve büyüme performansını, hangi yönde etkilediğini ortaya koymaktır. Bu araştırmayla yeniliğin firma performansını nasıl etkilediğine ilişkin daha iyi bir anlayış getirmeye çalışılmıştır. Bu anlayışla yeniliğin, yenilikten ve küçüklükten doğan risklere karşı firmaların direncini artıran bir“aşı”görevi üstlenip üstlenmediğini ortaya koymaktır. Araştırmada, yenilikçiliğin ortaya çıkış süreci, firmalar açısından önemi, yenilik yeteneği açısından Türk imalat sanayisi firmaları arasındaki farkların ortaya çıkarılması, konularına odaklanılmıştır. Bu amaç çerçevesinde firma büyüme performansı, hayatta kalma ve yenilik kavramları ile bu kavramlar arasındaki ilişkiler teorik çerçevede ele alınmıştır. Araştırmanın örneklemini 2005-2011 yılları arasında Türk imalat Sanayisinde faaliyet gösteren 25394 firma oluşturmuştur. Uygulama kısmında, firmaların büyüme ve hayatta kalma performansının değerlendirilmesinde Heckman örneklem seçimi kullanılırken yenilik ve Ar-Ge yapma olasılıklarının değerlendirilmesinde ise Logit modeli kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgulara göre, Firma Kaynaklı faktörlerin, Türk imalat sanayisindeki firmaların büyüme ve hayatta kalma performansı üzerinde anlamlı ve pozitif etkileri olduğu sonucuna varılmıştır. Firmaların ölçeğinin büyümesi, ihracat yapması, şube açarak farklılaşma yoluna gitmesi ve yatırım yapması firmaların yenilik ve Ar-Ge yapma olasılıklarını arttırmaktadır. Bu bağlamda firmaların hayatta kalması ve büyümesi firmaların küresel piyasada rekabetçi olmasına, pazar payını artırmasına ve ortalamanın üzerinde katma değer oluşturabilmesine bağlı olduğu tespit edilmiştir. Bu katma değerin oluşmasında en önemli koşul firmaların yenilik ve Ar-Ge çalışmaları olduğu görülmüştür. Tüm bunlardan sonra yenilik, Türk imalat sanayisi firmaları için hem hayatta kalma hem de performans artışı için kaçınılmaz bir gerekliliktir. Katma değer geliştirmede lokomotif görevi üstlenen yenilik, istihdam tabanının gelişmesini de pozitif yönde etkilemektedir. Nihai olarak yeniliğin hem yaşam koşullarını geliştirmede hem de üretim verimliliğini artırmada hayati bir önemi vardır. Türkiye'de yeniliğin daha başarılı olabilmesi için firmalar, üniversiteler, hükümetler, KOSGEB, Ar-Ge kurumları, finans kuruluşları ve köprü kuruluşlar gibi yenilik sisteminin bütün komponentlerinin birlikte hareket etmesi için yeni politikalar geliştirilmeli ayrıca bu bileşenlerin birbirleriyle ilişkiler kurmaları için imkân verilmelidir. Çalışma, Süleyman Demirel Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından 3734-D1-13 No'lu doktora projesi ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to reveal how innovation efforts affect the survival and the growth performance of the firms which are active in Turkish manufacturing industry. With this study it has been tried to bring a better approach regarding how innovation affects firm performance. It is aimed to reveal whether the innovation undertakes the task of“vaccine”increasing resistance against the risks which arise from innovation and smallness. The study is focused on the emergance process of innovation, the importance of innovation for the firms, revealing the differences concerning innovation capabilities among the firms in Turkish manufacturing industry. In the context of this objective, firm growth performance, survival and innovation concepts and the relationships between these concepts were discussed in the theoretical framework. The sample of the study consists of 25394 firms which were active in Turkish manufacturing industry between 2005-2011.In the application section, Heckman sample selection model was used for the assessment of growth and survival performance of the firms and Logit Model is used for measuring probability of R&D and innovation in the selection of the sample. According to the findings, factors sourced by firms have significant and positive effects on the performance of growth and survival of Turkish manufacturing industry. Scale growth, export, differentiation by opening branches and investment increase the probabilities of innovation and R&D. In this context, it is found that survival and growth of the firms depend on their competitiveness in global market, increasing market share and creating added value above average. It has been seen that the most important conditions for this value-add are innovation and R&D efforts. After all, innovation is an inevitable necessity for survival and growth performance of the firms running in Turkish manufacturing industry. Innovation which undertakes the task of locomotive for developing value-add, influences the development of employement positively. Finally, innovation has vital signifance for both development of life conditions and increasing production efficiency. New policies have to be developed and opportunities to set long term relationships must be provided with universities, governments, research establishments, KOSGEB, R&D foundations, financial establishments and bridge establishments. This study is supported by SDU BAP with the number 3734-D1-13.