Okul öncesi çocuklarının karakter ve karakter özelliklerine ilişkin veli ve öğretmen görüşlerinin incelenmesi
The examination of parents' and teachers's views relating to character and character traits of preschoolers
  1. Tez No: 395055
  2. Yazar: AYŞE DURAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN SARIÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Karakter ve karakter özellikleri, okul öncesi eğitim, veli, öğretmen, Character and character traits, preschool education, parents, teachers
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Karakter özelliklerinin kazanılmasında okul öncesi dönemdeki yaşların temel olduğu bilinen bir gerçektir. Karakter gelişimi ailede başlamakta olup okul ile resmi bir boyut kazanmaktadır, bu nedenle velilerin ve okulun birbirini destekleyecek nitelikte olması son derece önemlidir. Bu desteğin belirlenmesi için velilerin ve öğretmenlerin bu konudaki fikirlerini bilinmesi gerekmektedir. Bu araştırmanın amacı okul öncesi çocuklarının karakter ve karakter özelliklerine ilişkin veli ve öğretmen görüşlerinin incelenmesi olarak belirlenmiştir. Karma araştırma yöntemi ile hazırlanan bu araştırmanın çalışma grubunu 2013-2014 eğitim öğretim yılında Adıyaman ili merkez ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yedi bağımsız anaokulu, bir özel anaokulu ve dokuz ilkokula bağlı anasınıflarında görev yapan okul öncesi öğretmenler (n=78) ve bunların sınıflarında bulunan çocukların velileri (n=79) oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formları ile elde edilmiştir. Araştırmanın verileri Mann- Whitney U-testi ve Kruskal Wallis H testi ve içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, okul öncesi öğretmenleri ve velilerin çocukların karakter özelliklerine ilişkin görüşlerinde anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Ancak karakter kavramı ile ilgili görüşlerinde farklılıklar ortaya çıkmıştır. Ayrıca, karakter özellikleri bakımından çocuklarda gözlemledikleri ve beklentileri konusunda da velilerin ve öğretmenlerin farkı görüşler belirttikleri ortaya çıkmıştır. Bulgular sonucunda, velilerin çocuklarının karakter özelliklerinin gelişiminde öncelikli sorumluluğu kendilerinde gördükleri ortaya çıkmıştır. Bununla beraber, öğretmenler çocukların karakter özelliklerinin gelişiminde velilerin rolü hakkında farklı görüşler dile getirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
It is a fact that the years of preschool is the foundation of gaining of character traits. The development of character starts in the family and continues authoritatively with school, for this reason the supporting each other of family and school is critical. For the determination of this supporting, the views of teachers and parents about this issue are required. The aim of this study is the examination of parents' and teachers' views about character and character traits of preschoolers. This research was completed with composed method which consisted of quantitative and qualitative methods; the sample of study was 78 preschool teachers who worked in 17 preschools in Adıyaman city center and 79 children of parents between 2014-2015 academic years. The data of research was collected with a questionnaire form and a semi-structured interview form developed by researcher. The analyze of data was done with Mann-Whitney U-test and Kruskal Wallis H-test and content analysis method. According to the results of research, there is no a significant difference between preschool's teachers' and parents' views relating to character and character traits of children. However, parents and teachers have different opinions about character. In addition, expectation and observation of parents and teachers show differences in terms of character traits in children. The results shows that parents took the primarily responsibility of development of their children's character in themselves. In addition, teachers have different opinions about the role of parents in the development of character traits of children.