Avanzâde Mehmed Süleyman'ın Trablusgarb ve Devlet-i Aliyye-İtalya Vekâyiʻ-i Harbiyesi adlı eserinin transkripsiyon ve tahlili (1911-1912)
Transcription and analysis of Avanzâde Mehmed Süleyman's work: Trablusgarb ve Devlet-i̇ Ali̇yye-iİtalya Vekâyi̇ʻ-i̇ Harbi̇yesi̇ (1911-1912)
  1. Tez No: 395167
  2. Yazar: AYHAN KÜÇÜKEFE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL BEYDİLLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Avanzâde Mehmed Süleyman, Trablusgarb ve Devlet-i Aliyye-İtalya Vekâyi' i Harbiyesi, Osmanlı, İtalya, Trablusgarb, Avanzáde Mehmed Süleyman, Trablusgarb ve Devlet-i Aliyye-italya Vekayi'-i Harbiyesi, Ottoman, Italy, Tripoli
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 407
Özet
XX. yüzyılda, Avanzâde Mehmed Süleyman hekim, edebiyatçı, gazeteci, tarihçi gibi birbirinden farklı kimlikler altında ve farklı konularda 130'a yakın eser kaleme almıştır. Avanzâde eserlerini halkı aydınlatmak ve bilgilendirmek amacıyla hazırlamıştır. Avanzâde Mehmed Süleyman bu tavrını 1911 yılında meydana gelen Trablusgarb Savaşı'nda da devam ettirmiştir. Avanzâde Mehmed Süleyman, halkı hem devam eden savaş hakkında bilgilendirmek hem de Osmanlı'ya savaş ilan eden İtalya ve işgal edilmek istenen Trablusgarb hakkında bilgi vermek adına Trablusgarb ve Devlet-i Aliyye-İtalya Vekâyiʻ-i Harbiyesi (1911-1912) adlı eserini yayımlamıştır. Bu tezde Trablusgarb Savaşı için önemli vesikalar içeren Avanzâde'nin bu çalışması ele alınmış, eserin transkripsiyon ve tahlili yapılmıştır. Eserin ihtiva ettiği bilgilerin daha iyi idrak edilebilmesi için Trablusgarb Savaşı ana hatlarıyla anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the twentieth century, Avanzâde Mehmed Süleyman wrote roughly 130 works in different issues under his several occupational identities such as physician, writer, journalist and historian. While writing his works, he aimed to illuminate and inform the people about various issues in the Ottoman Empire. He continued his attitude during the“Turkish-Italian War”that the Ottomans wagged war against Italian invasion in the province of Tripoli, Libya between the years 1911 and 1912. Avanzâde published a book about the ongoing war: Trablusgarb ve Devlet-i Aliyye-İtalya Vekâyiʻ-i Harbiyesi. In his book, he targeted two things. Firstly; he aimed to inform the people in the Ottoman Empire about warfare in Tripoli between the Ottomans and Italians. Secondly, he purposed to give detail information about Tripoli in terms of its historical background and common affairs. This thesis examines the book of Avanzâde that employed a lot of significant documents about the Turkish-Italian War. At the beginning of the thesis, the Turkish-Italian War will be examined so as to comprehend the book better, and then the information given by the author will be analyzed in the following chapters.