Varlık olarak mobilya ve endüstri devriminin mobilya üzerine etkileri
Furniture as a being and furniture on effects of industrial revolution
  1. Tez No: 395193
  2. Yazar: OZAN PEKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MEHMET ALİ ALTIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, İç Mimari ve Dekorasyon, Art History, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobilya, mobilya tasarımı, endüstri devrimi, varlık felsefesi, Aristoteles, Heidegger, Furniture, furniture design, industrial revolution, ontology, Aristotle, Heidegger
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Varlığın ne olduğuna ilişkin soru felsefenin en eski problemlerinden biridir. Bu çalışma da en temelde varlık olarak mobilyayı sorgulamaktadır. Mobilyanın bir varlık olarak ele alınmasında çalışmanın ilk aşaması olarak mobilya için yapılmış tanımlara değinilmektedir. Devamında Aristoteles ve Heidegger'in varlık felsefelerinin temelleri aktarılarak mobilyayı varlık yapan unsurların neler olduğu ortaya koyulmaya çalışılmaktadır. Birinci bölümde elde edilen veriler doğrultusunda ikinci bölümden itibaren Endüstri Devrimi öncesinde Aristoteles'in varlık felsefesi ekseninde mobilya değerlendirilmektedir. Üçüncü bölümde Endüstri Devrimine, bu devrimin toplum yapısında ve üretim biçimlerinde ne gibi değişimlere yol açtığına yer verilmektedir. Endüstri devriminin üretim ve tasarım alanlarında sebep olduğu değişimlerin mobilyaya yansımaları Heidegger'in varlık felsefesi ekseninde incelenmektedir. Sonuç bölümünde ise Aristoteles ve Heidegger'in varlık felsefeleri bir arada ele alınarak bir varlık olarak mobilya tanımlanmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The question of being is one of the oldest problems of philosophy. The basic question of this study is the being of furniture. The first phase of the study is referred to as the definitions made for furniture as a being in addressing the furniture. Principles of Aristotle and Heidegger's philosophy of existence continue being engaged in transferring furniture elements are trying to put forward what is happening. From the second part of the data obtained in accordance with the first part before the Industrial Revolution, it is considered furniture in Aristotle's ontology axis. In the third chapter of the Industrial Revolution, the revolution of society are given as to what has caused the changes in the structures and modes of production. Industrial revolution and furniture production caused by the reflection of changes in design are analyzed in Heidegger's ontology axis. The concluding section of Aristotle and Heidegger's philosophy of being, the study is to be defined as a being by considering a combination of furniture.