Nasyonalizmin Béla Bartók'un müziğine etkisi
The effect of nationalism on the music of Béla Bartók
- Tez No: 395194
- Danışmanlar: DOÇ. SERLA BALKARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Nasyonalizm, Halk müziği, Béla Bartók, Béla Bartók'un müzik stili, Béla Bartok'un halk müziği derlemeleri, Béla Bartók ve Nasyonalizm, Nationalism, Folk Music, Béla Bartók, Béla Bartók's music style, Béla Bartók's folk music collection, Béla Bartók and Nationalism
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada müzik tarihine önemli etkisi olan ulusalcılık akımının incelemesi ve Macar nasyonalist besteci Béla Bartók'un müziğine etkisi üzerine araştırmalar ve sunular bulunmaktadır. Béla Bartók'un halk müziğine ilgi duymasıyla pek çok farklı ülkede başlayan serüveni Türkiye'ye kadar ulaşmıştır. Ülkemizde önemli çalışmalarını gerçekleştiren Béla Bartók, Anadolu'nun kırsal kesimlerine, köylere gitmiş ve türkü derlemelerinde bulunarak halk müziğini incelemiştir. Bu incelemeleri ve derlemeleri sonucunda Türk ve Macar halk müziklerinin armonik, ritmik, melodik ve daha pek çok çeşitli benzerlikleri olduğu sonucuna ulaşmıştır. Çalışmanın ilk kısmında ulusalcılık akımının tanımı yapılmış, anlamı ve gelişim süreci üzerinde durularak sanattaki karşılığı incelenmiş, bunun sonucunda farklı ülkelerde ulusal müziğe değinilmiştir. İkinci kısımda Béla Bartók'un hayatı ve müzik stili incelenmiştir. Üçüncü kısımda ise ulusalcılık akımının Béla Bartók'un müziğine etkisi ve bu etki altındaki eserlerin analizleri yapılmış ve son olarak dördüncü kısımda da Béla Bartók'un Anadolu'da yaptığı Türk müziği derlemeleri ve Türk ve Macar müziğinin benzerlikleri açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, nationalism, which has a great influence on musical history, is examined and also researches and presentations are included on its effects on the music of Béla Bartók, a Hungarian nationalist composer. Béla Bartók's adventure which started in many different countries by his interest in folk music, reached till Turkey. Béla Bartók, who conducted important studies in our country, went to the rural places and villages of Anatolia and examined Turkish folk music by compiling folk songs. As a result of his survey and compilation, he reached the conclusion that Turkish and Hungarian folk music have much in common; for instance, they both have similar harmony, rhythm and melody. In the first part of the study, nationalism is defined; its provision of art is examined by emphasizing on its meaning and development process; and finally national music in different countries is touched upon. In the second part, Béla Bartók's life and music style are examined. In the third part, the effect of nationalism on Béla Bartók's music and the pieces made under the effect of nationalism are analyzed; and finally in the fourth part, Béla Bartók's compilation of Turkish music in Anatolia and similarities between Turkish and Hungarian music are explained.