Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında içmimarın hakları ve eserinin korunması
Within Law of Intellectual and Artistic Works, rights of interior designer and protection his/her product work
- Tez No: 395195
- Danışmanlar: DOÇ. B. BURAK KAPTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İç Mimari ve Dekorasyon, Public Administration, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Interior Designer, Interior Design, Last Product, Law of Intellectual and Artistic Works, Rights of Interior Designer and Product Work
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Geçmi te insanoğlunun, gereksinimlerini kar ılamak üzere yaratmı olduğu mekan kavramı bugün de varlığını devam ettirmektedir Çünkü ki i kendisini güvende ve rahat hissetme gereksinimi duymaktadır Bunu da sınırları belli, etrafı kabukla çevrelenmi mekanlarla çözümlemektedir Zamanın ilerlemesi mekan kavramının çok daha farklı ele alınmaya ba lamasına neden olmu tur. İnsanların gereksinim, istek ve beğenilerine en doğru ekilde ceva verebilmek için içmimarlık mesleği ortaya çıkmı ve geli me göstermi tir Bu tez kapsamında içmimarlık mesleği ve mesleği icra eden ki i olan içmimarın tanımları ya ılarak, tasarım sürecinin nasıl bir yol izlediği incelenerek, içmimarlıkta son ürün“eser”kavramı üzerinde durulacaktır Sonrasında Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ka samında eser sahibinin hakları ve eserlerinin korunması açıklanacaktır Eser ve eser sahibi haklarından yola çıkarak çalı manın merkezinde yer alan içmimarın ve eserinin Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ka samında hakları ve korunması anlatılarak bir sonuca ula ılmaya çalı ılacaktır Böylece içmimarın ve eserinin hakları ve korunmasının ne kadar önemli olduğunun farkına varılmasına olanak sağlamaktadır Anahtar Kelimleler : İçmimar, İçmimarlık, Son Ürün, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, İçmimar ve Eser Hakları
Özet (Çeviri)
The concept of space which were created by humans to supply their requirements has been obtaining from the past, because a person wants to feel himself in safe and comfortable. So he/she can solve this situation with the spaces which are having certain limits and converted by shell. As the time goes on, the concept of space has been started to analyse in different ways. Interior Design arised and it went forward to su ly eo les' requirement, desire and appreciate in the most correctly way. Within this thesis, interior design and interior designer's meanings will be defined. How the design rocess follows the road will be analyzed and the last roduct“product work”of interior design will be explaiened. Later, the rights of the author and how the produck works can be saved will be described within the law of intellectual and artistic works. In line the rights of author and product work, interior designer's and his/her product work's rights which are put on the focus the thesis will be explained within the law of intellectual and artistic works and will be trying to reach the result. So it will enable to realize how important interior designer's and his/her product work's rights in terms of rotection