Afet yönetiminde afet lojistiği sorunları: Van Depremi örneği
Disaster management disaster logistics issues: The example of Van Earthquake
- Tez No: 395211
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. A.MURAT KÖSEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Afet Yönetimi, Afet Lojistiği, Van Depremi, Logistics, Disaster Management, Disaster Logistics, Van Earthquake
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Ġnsan hayatının önemi nedeniyle yaĢanabilecek afetlerde, en az can kaybının ve hatta hiç can kaybının yaĢanmaması arzu edilir. Ancak ister insan kaynaklı gerçekleĢen ister doğal nedenlerle yaĢanan afetler önemli can kayıplarına neden olmaktadır. Ġnsanoğlu bu afetler karĢısında yaĢanacak olan can kayıplarını en aza indirmek için sürekli bir gayret içerisindedir. Bu gayretlerden en önemlisi afet yönetimidir. Afet yönetimi, ülkemizde 20. yüzyılda Marmara Bölgesinde meydana gelen Ģiddetli depremler sonucunda çok önem kazanmıĢ bir kavramdır. Türkiye‟deki afet yönetim sistemi, 1999 Marmara Depremi‟nden sonra sürekli geliĢtirilmiĢtir. Deprem sonrası kanunlar, yönetmelikler ve planlamalar hazırlanmıĢtır. Afet yönetimi faaliyetlerinin çok büyük bir bölümünü oluĢturan afet lojistiği, ulusal ve uluslararası birçok kurumun afetzedelere hızlı, kullanıma uygun ve zamanında yardım malzemelerinin dağıtılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Afet yönetim sistemi ve afet lojistiği günümüzde baĢarılı afet yönetimi için vazgeçilmez bir unsur olmuĢtur. Bu kapsamda Türkiye‟de sıkça yaĢanan afetlerde sürekli yaĢanan ve çoğunlukla lojistik faaliyetlerden kaynaklanan sorunları tespit etmek ve çözüm önerileri getirmek amacıyla bu çalıĢma yapılmıĢtır. Bu sayede daha etkili bir afet yönetimi uygulanabileceği değerlendirilmektedir. ÇalıĢmada afet yönetimi faaliyetlerinin çok büyük bir bölümünü oluĢturan, afet lojistiğinde yaĢanan güncel sorunlar ve 2011 yılında Van‟da gerçekleĢen deprem ele alınmıĢtır. Türkiye genelinde Van depreminde görev alan çalıĢanlarla lojistik sorunları ölçme amacıyla anket çalıĢması yapılmıĢtır. Anketler aracılığı ile toplanan verilerin Statistical Package for Social Sciences (SPSS) programı vasıtasıyla analizi yapılmıĢtır. AraĢtırma sonucunda; kurumların yardım operasyonlarına yönelik bir eğitim programı uyguladıkları, yardım operasyonlarında büyük oranda gönüllülerin de yer aldığı, afet bölgesine yapılacak yardım operasyonları için tedarikçilerle önceden yapılan anlaĢmaların yeterli olmadığı, yardım kurumlarının afet bölgesinde önceden yerleĢtirilmiĢ malzemelerinin bulunduğu, yaĢanabilecek afetlerde uygulamak üzere önceden bir yardım planının olduğu görülmüĢtür. Van Deprem‟i özelinde, yardım operasyonuna katılan kurumların yeterli finansal kaynak buldukları, yapılan bağıĢlar içerisinde gereksiz malzemelerin oldukça fazla olduğu, afet bölgelerinde yardım malzemeleri ve hizmetler hakkında bilgi akıĢının isabetli ve zamanında olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
It is desired that minimum loss of lives and even no loss of lives happen in disasters by reason of importance of human life. Yet, disasters that happen because of either man-induced or natural origin cause considerable amount of loss of lives. Humankind is in continuous endeavors so as to minimalize loss of lives in these potential disasters. The most important one of these endeavors is disaster management. Disaster management is a concept that gained importance as a result of great earthquakes in Marmara Region on 20. century in Turkey. Disaster management system in Turkey was constantly improved after the 1999 Marmara Earthquake. Postearthquake laws, regulations and planning were prepared. Disaster logistics that form a very large proportion of disaster management play a significant role in distribution of aid material to disaster victims fast, suitably for use and punctually by many national and international organizations. Today, disaster management system and disaster logistics have become an indispensable element for successful disaster management. In this sense, this study has been carried out with the aim of identifying problems being experienced in perpetual disasters in Turkey and those resulted mostly from logistics activities and offering solutions. Thus, it is expected that far more effective disaster management implementation can be done. In the study, the earthquake happened in Van in 2011 and present problems in disaster logistics that form very large proportion of disaster management activities are discussed. A survey study with workers across Turkey who were assigned to Van earthquake in order to measure logistics problems. Data gathered by surveys were analyzed by Statistical Package for Social Sciences (SPSS) program. In consequence of the research, it was seen that organizations were implementing a training program towards aid operation, considerable amount of volunteers took part in aid operation, agreements with suppliers with regard to aid operation to disaster area were not sufficient, aid organizations had materials that had been put in disaster area and they had a plan to implement during potential disasters. Specific to Van Earthquake, it was precipitated that organizations taken part in aid operation were able to find sufficient financial sources, there were many unimportant materials in donations and information flow between aid materials and services in disaster areas were punctual and well-directed.