TMS 2 stoklar
IAS 2
- Tez No: 395218
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖMER İPCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: TMS 2, Muhasebe, Stok, IAS 2, Accounting, Inventories
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Günümüzde sınır ötesi ticari faaliyetlerde bulunan işletmelerin sayılarının artması ve uluslararası piyasalardaki gelişmeler uluslararası alanda ortak bir finansal raporlama dilinin kullanımı gereksinimini hızlandırmaktadır. Genel anlamda muhasebe standartları, muhasebe alanındaki uygulamalara yön veren ve finansal tabloların hazırlanmasında ortak bir dil kullanımı ve ilkeleri getirerek bir düzen getiren normlardır. Muhasebe sisteminden elde edilen finansal tabloların bilgi kullanıcıları için beklenilen fonksiyonu yerine getirebilmesi ve işletme faaliyetlerini doğru ve güvenilir bir şekilde yansıtması, benzer olayları benzer şekilde ifade etmesi ve karşılaştırılabilir olması için finansal işlemlerin dünya genelinde aynı muhasebe standartları kullanılarak mali tablolara yansıtılması ve ölçülmesi gerekmektedir. Dolayısıyla muhasebe standartları, muhasebe uygulamalarına yön veren ve finansal tabloların hazırlanmasına ilişkin belirli bir düzen getiren kurallar bütünü olarak tanımlanabilir. Uluslararası farklı muhasebe ve finansal raporlama uygulamaları, uluslararası alanda açıklanması zor farklı faaliyet sonuçlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla uygulanan farklı muhasebe standartlarının yakınlaştırılması, dünya çapında genel kabul görmüş bir Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) setinin oluşturulması gerekliliği de bu noktada ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada uluslararası alanda ortak bir finansal raporlama dilinin kullanım gereksinimi sonucunda ortaya çıkan genel muhasebe standartları içinde Stok Standartlarının kapsamı ve kullanımı hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Uluslararası Muhasebe/Finansal Raporlama Standartları ve Türkiye Muhasebe/Finansal Raporlama Standartları incelenerek çalışma kapsamındaki Türkiye Muhasebe Standardı (TMS) 2 Stoklar standardının kullanımı, kapsamı ve uygulamaları hakkında açıklamalar yapılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde Uluslararası Muhasebe Standartlarına ve bu standartların Türkiye'deki uygulamasına ilişkin genel bilgiler verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde; stoklara ilişkin genel bilgi verilmiştir. Stok tanımı, stok yönetimi, Stok kontrol ve önemi, Stok kontrol maliyetleri hakkında açıklamalar yapılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ilk olarak stok tanımı yapılarak, stoklar sınıflandırılması, stokların önemi, işlevleri, stok maliyetleri, stok yönetimi ve stok kontrolü konusunda bilgiler verilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde, stoklara ilişkin muhasebe standartları hakkında bilgi verilmiştir. Standardın amacı, kapsamı, standartta yer alan tanımlar, stoklarda maliyet kavramı, stoklarda maliyetlendirme çalışmaları ve stokların gider olarak yazılması konularında açıklamalar yapılmıştır. Son olarak sonuç bölümünde literatür taraması sonucu elde edilen bulgular tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays increasing number of enterprises that engage in international trade activity and developments in the market increase the need for a common reporting language. In general, accounting standards are norms that direct practices in the field of accounting and they also supply a common language and principles in presentation of financial statements. It is a major requirement that accounting financial statements which are extracted from accounting system can function as needed for information users and reflect operating activities correctly, be suitable for comparison, express same situations in the same way. For this, worldwide usage of same accounting standards and measurement in financial statements is required. So, accounting standards can be defined as what direct accounting practices and a set of rules that organize the creation of financial statements. Different accounting and financial reporting practices make difficult to explain financial statements with different standards to be created. So, different accounting standards should be made similar, and a creation of a set of International Financial Reporting Standards (IFRS) is needed. In this study, an explanation for limits and usage of inventories standards in this newly appeared general accounting standards which have been created for the need of a common financial reporting language. For this purpose, International Accounting/Financial Reporting Standards and Turkish Accounting/Financial Reporting Standards are examined and Turkish Accounting Standards (TAS) 2 inventories standards' usage, limits and practices are explained. In the first section of this study, International Accounting Standards and usage of implementation of them in Turkey are generally explained. In the second section; a general view of inventories are explained. Definition of inventories, their management control and its importance, and the cost of control of inventories are explained. In the third section of this study, first definition of inventories is made and classification of inventories, and information about importance of inventories, their functions, costs of inventories, management of inventories and control of inventories is given. In the fourth section, accounting standards related to inventories are explained, and the purpose, limits, definitions within the standard, concept of cost in inventories, costing efforts in inventories and inventories displayed as expenses are clarified. In the conclusion, findings of the literature reviews are discussed.