Educational practices and elements of motivation in B. F. Skinner's Walden Two and its application in EFL classrooms
B. F. Skinner'un Walden Two romanındaki eğitim ve motivasyon öğeleri ve yabancı dil sınıflarında uygulanması
- Tez No: 395243
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYFER ONAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, American Culture and Literature, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Walden Two, B. F. Skinner, davranışçılık, motivasyon, Walden Two, B. F. Skinner, behaviorism, motivation
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın öncelikli amacı B. F. Skinner'ın romanı Walden Two'da tasvir edilen eğitim sistemi ve motivasyon öğelerinin incelenmesidir. Ayrıca inceleme sonucu elde edilen verilerin, farklı birçok öğrenme ortamında motivasyon üzerine yapılan araştırmaların sonuçlarıyla karşılaştırılması amaçlanmıştır. Walden Two'da anlatılan eğitim sisteminde her öğrenci öğrenmek istediği konuyu seçmekte serbesttir ve rekabete yer yoktur. Öğrenciler seçtikleri konuyu kendi hızlarında öğrenebilmekte ve dolayısıyla otonom olarak tasvir edilmişlerdir. Bu yüzden, bu çalışmada öğrencilerin öğrenmeye karşı içsel motive oldukları savunulmaktadır. Diğer bir yandan, gerçek hayattaki öğrenciler, onları motive eden sebepler açısından oldukça farklılık göstermektedirler. Bazı araştırmalar, dışsal ödüllerin önemli motivasyon unsurları olduğunu savunurken, bazıları da içsel motive olan ya da o dili konuşan toplumun bir parçası olmayı hedefleyen, bütünleşme amaçlı güdülenen öğrencilerin varlığını kanıtlamıştır. Sonuç olarak, Walden Two'nun davranışsal manipülasyon tasviri dolayısıyla Skinner'ın 'davranışsalcılık' üzerindeki görüşlerini yansıttığı öne sürülmektedir. Ayrıca, her ne kadar Walden Two'daki bütün öğrencilerin bu manipülasyondan ötürü içsel motive olduklarını varsaymak mümkün olsa da, bu öğrencilerin gerçek hayatta dil öğrenen öğrencilerin tamamından farklı oldukları iddia edilemez. İçsel motive olan öğrencilerle benzerlik gösterirken, diğer motivasyon öğelerine sahip olan öğrencilerden farklıdırlar.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this study is to analyze Burrhus Frederic Skinner's utopian novel Walden Two in terms of education system and the issue of motivation to learn. It is also intended to compare the findings of the analysis with the results of existing research on motivation that has been conducted in various language learning settings. The education system in Walden Two where each and every individual is free to choose what to study provides no place for competition. Learners are described as autonomous learners who are able to progress at the subjects they study on their own pace. Therefore, it has been maintained in this study that learners in Walden Two are intrinsically motivated towards learning. On the other hand, learners of EFL or ESL significantly differ regarding what motivates them to study. Although some research results reveal that external rewards are a vital source of motivation for extrinsically or instrumentally motivated learners, there are also some other students who are intrinsically motivated or have a desire to mingle with the language group, which promotes integrative motivation. As a result, it has been postulated that in Walden Two, Skinner's stance on behaviorism is clearly reflected through the depiction of behavioral engineering. While assuming that all learners in Walden Two are intrinsically motivated is possible due to such behavior manipulation, it cannot be argued that learners in Walden Two are completely different from learners of EFL/ESL in the real classes. They bare resemblance to those students who are intrinsically motivated, they are dissimilar to the ones who have other sorts of motivation, though.