Anne ve babası boşanma sürecinde olan 9-12 yaş çocukların, ebeveynlerinin evlilik çatışmalarını algılayış düzeyleri ile kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi: İzmir ili örneği
9-12 ages children whose parents are in the process of divorce, determining the relationship between the children's perceptions of interparental conflict levels and anxiety levels: Sample İzmir city
- Tez No: 395280
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HADİYE KÜÇÜKKARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Sosyoloji, Education and Training, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik Çatışması, Kaygı, 9-12 yaş arası çocuklar, Marriage Disagreement, Anxiety, between the children's who are 9-12 years old
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmada anne ve babası boşanma sürecinde olan 9-12 yaş arası çocukların, ebeveynlerinin evlilik çatışmalarını algılayış düzeyleri ile kaygı düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek ve çeşitli değişkenlere göre (yaş, cinsiyet, eğitim durumu, kardeş sahibi olup olmaması, anne ve babanın eğitim durumu ve son 6 aydır psikolojik destek alıp almadığı vb.) farklarını ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma örneklemini İzmir ili Bayraklı Adliyesinde Aile Mahkemesine boşanmak için başvuran ailelerin 9-12 yaş arasındaki 60 çocuk oluşturmuştur. Araştırmaya anne ve babası boşanma sürecinde olan 28'si kız 32'si erkek olmak üzere toplam 60 çocuk katılmıştır. Bu araştırma betimsel-genel tarama modeline göre yapılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”, Grych ve arkadaşları (1992) tarafından geliştirilen, Fışıloğlu ve Ulu (2004) tarafından geçerlilik ve güvenilirliği yapılan“Evlilik Çatışmasını Algılama Ölçeği (CECA)”ve Spielberger ve arkadaşları tarafından (1970) de geliştirilmiş, Öner ve Le Compte tarafından (1985)' te Türk toplumuna uyarlaması yapılan Spielberger Durumluk Sürekli Kaygı Envanteri (SDSKE)" kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları, araştırmaya katılan çocukların kardeşe sahip olma durumuna göre anne babalarının evlilik çatışmalarını algılamalarında durumluk kaygı durumunun istatistiksel olarak bir farklılığın olmadığı saptanmışken sürekli kaygı durumunda kardeşe sahip olanların olmayanlara göre daha fazla kaygı duyduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında bu çalışmaya katılan çocukların yaş, cinsiyet, eğitim durumu, psikolojik destek alma, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu ve kardeşe sahip olma özelliklerinin anne ve babaların evlilik çatışmalarını algılamaları üzerine anlamlı bir etkisinin olmadığı, aynı şekilde çocukların durumluk kaygıları üzerine de anlamlı farklılık göstermediği saptanmıştır. Araştırmaya katılan çocukların durumluk kaygı durumu ile sürekli kaygı durumu arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu bu durumun da pozitif yönde bir ilişki oluştuğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, defining the relationship between the children's who are 9-12 years old and whose parents are in the process of divorce perception level of their parents' marriage conflicts and their level of anxiety and the irrelationship according to different variables (age, gender, education, having a brother-sister or not, the education level of parents, having had psychological counselling for the last 6 years) is aimed to be differences. 60 children who are 9-12 years old and whose parents have applied İzmir -Bayraklı Family Court forgetting divorced compose my research illustration. As the methods of collecting data, the Form of Individual State (FIS) which has been prepared by the researcher and as the second method of collecting data, the Measurement of Marriage Disagreement Perception (MMDP) whose validity and reliability has been done by Fışıloğlu and Ulu (2004) and improved by Grych and his friends has been used. As the third method of collecting data, Spielberger inventory of circumstantial continuous anxiety developed by Spielberger and his friends in 1970 and adapted toTurkish society by Öner and Le Compte in 1985 has been used. According to findings of the survey while it has been found that there is no significant difference in terms of marriage disagreement perception and circumstantial anxiety levels between children groups that have siblings and don't have siblings, it has been found that children who have siblings show more continuous anxiety levels than the ones who don't have. On the other hand, ın the research, the fact that childrens' features of age, gender, education, having psychological counselling, mother's education, father's education, having brother-sister or not has no important difference on their perception of their parents' marriage conflicts and in the same way has no important difference on their conditional anxiety has been detected. It has been determined that there is a significant and positive relation between the continuous anxiety levels and circumstantial anxiety levels of children that are participated in this study.