Ortaokul matematik öğretmenlerinin dönüşüm geometrisinde alan öğretimi bilgilerinin incelenmesi
The development of middle school mathematics teachers' pedagogical content knowledge on transformation geometry with lesson study
  1. Tez No: 395291
  2. Yazar: SEVDE ÖZBAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERNA CANTÜRK GÜNHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ders Araştırması, Alan Öğretim Bilgisi, Dönüşüm Geometrisi, Pedagogical Content Knowledge, Transformation Geometry, Lesson Study
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Literatüre bakıldığında etkili bir öğretim süreci için öğretmenlerin yeteri kadar alan öğretme bilgisine sahip olmaları gerektiğine dikkat çekilmiştir. Alan öğretim bilgisi (AÖB) ise bir konuyu öğrencilere anlaşılır kılmak için en uygun analojileri, şekilleri, örnekleri, açıklamaları, gösterimleri, öğretim yöntem ve stratejiler bilgisi, konunun öğrenimini kolaylaştıracak yaklaşımları ve program bilgisini içermektedir. Öğretmenlerin bu süreçte aktif bir rol oynamalarından dolayı, bu çalışmanın amacı bu çalışmada yer alan matematik öğretmenlerinin alanı öğretme bilgilerinin ders araştırması (lesson study) ile gelişimlerinin incelenmesidir. Ders araştırması öğretmenlerin derslerinin planlanması, planlanan bu dersin uygulanması, gözlemlenmesi ve tartışılmasını içeren mesleki bir gelişim yöntemi olarak tanımlanmaktadır. Araştırmanın örneklemi 3 ortaokul matematik öğretmeninden oluşmaktadır. Ders araştırması süreci üç döngüde tamamlanmış olup toplam 15 saatlik ders gözlemlenmiş ve analiz edilmiştir. Durum çalışması deseninden yararlanılan çalışmada diğer veri toplama araçları ders araştırması döngüsü öncesinde öğretmenlerle yapılan ön görüşmeler, öğretmenler tarafından oluşturulan ders planları, planların revize edilmesi aşamasındaki grup görüşmelerinden oluşmaktadır. Verilerin analizi sonucunda araştırmaya katılan öğretmenlerin alanı öğretme bilgilerinde öğrenciyi tanıma ve dersin sunumu alt bileşenlerinde gelişme olduğu görülmüştür. Ayrıca öğretmenlerin plan hazırlamada da gelişim gösterdikleri söylenebilir. Son olarak farklı matematik konularında öğretmenlerin alan öğretim bilgilerinin gelişimini sağlamak için ders araştırması (lesson study) kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
When looked at the literature for a better education process, ıt has been noted that teachers should have enough knowledge on a specific topic. Pedagogical content knowledge (PCK) includes; shapes, examples, explanations, demonstrations, teaching-learning process, strategical knowledge, subject learning approaches and curriculum knowledge. Because of the teachers play an active role in this process the purpose of this study, to examine the development of pedagogical content knowledge with lesson study. Lesson study approach is defined as a professional development method that includes the planning of lessons, the implementation of this planned course, observation and discussion. The sample of the study consisted of 12 secondary teachers. Lesson study process is completed in three cycles were recorded with a total of 15 hours of lesson and these records were analyzed. Case study method has been utilized in the design of the study. The other data collection tools are pre-interviews before lessons study cycle, lesson plans are created by the teachers and group interview when the lesson plans are revised. The result of the study shows that, the teachers' pedagogical content knowledge have seen developments category of student and presentation of lesson. It also said that teachers have shown progress in preparing the lesson plans. Finally, lesson study could be used in order to the development of teachers' PCK in the different mathematics subjects.