Ortaokullarda çalışan Türkçe öğretmenlerinin öğrenme alanlarına ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi
An assessment on the learning scopes of secondary school Turkish language teachers
- Tez No: 395294
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İ. SEÇKİN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe Öğretim Programı, Öğrenme Alanları, Kazanımlar, Hazırlık Çalışmaları, Etkinlikler, Ölçme ve Değerlendirme Uygulamaları, Turkish Lesson Curriculum (Turkish Teaching Program), Learning areas, acquisitions, preparation tasks, activities, assessment and evaluation practices
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Ülkemizde ana dili eğitimi Türkçe dersleriyle öğrencilere aktarılmaktadır. Türkçe Öğretim Programları'nı uygulayan kişiler Türkçe öğretmenleridir. Türkçe öğretmenleri bu programlar hakkında doğru tespitler yapabilirler. Programın eksik yanlarını belirleyebilir, doğru yanlarını ön plana çıkarıp ders verimini artırabilir ve bu doğru yönleri sonraki programa aktarmada program geliştirmecilere fikir verebilirler. Bu sebeple Türkçe öğretmenlerinin Türkçe Öğretim Programları'yla ilgili düşünceleri oldukça önemlidir. Bu araştırmada da Türkçe öğretmenlerinin Türkçe Öğretim Programları'yla ilgili düşünceleri değerlendirilmek istenmiştir. Ortaokullarda çalışan Türkçe öğretmenlerinin öğrenme alanlarına ilişkin görüşlerini değerlendirmek amacıyla yapılan bu çalışmanın modeli, konunun bütüncül olarak analiz edilmesine imkan veren nitel çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu Şanlıurfa'da Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokullarda çalışan Türkçe öğretmenleri oluşturmaktadır. Bu öğretmenler Şanlıurfa ili Haliliye, Karaköprü ve Eyyübiye ilçelerinde yer alan farklı ortaokullardan“basit seçkisiz örneklem”yöntemine göre belirlenmiş 60 Türkçe Öğretmeninidir. Verilerin toplanmasında öğretmen görüşme formu kullanılmıştır. Bu formda, öğretmenlere standartlaştırılmış açık uçlu görüşme yöntemiyle dört soru sorulmuştur. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırmaya ait dört alt problem cümlesi bulunmaktadır. Bu alt problem cümleleri Türkçe öğretmenlerinin öğrenme alanlarına yönelik kazanım, hazırlık çalışmaları, etkinlik ve ölçme değerlendirme uygulamalarına ilişkin görüşlerini elde etmek amacıyla ortaya çıkarılmıştır. Elde edilen verilere göre araştırmaya katılan Türkçe öğretmenlerinin 38'i Türkçe Öğretim Programları'nda yer alan öğrenme alanlarına ilişkin kazanımlara, 45'i Türkçe Öğretim Programları'nda yer alan öğrenme alanlarına ilişkin hazırlık çalışmalarına, 39'u Türkçe Öğretim Programları'nda yer alan öğrenme alanlarının etkinliklere yansımasına, 39'u da Türkçe Öğretim Programları'nda yer alan ölçme ve değerlendirme uygulamalarına yönelik olarak olumsuz görüş bildirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Native language education is transferred to students by Turkish lessons. People who apply Turkish Education Curriculum are Turkish teachers. Turkish teachers can make true establishing about these curriculums. They can determine curriculums imperfect parts, increase lessons productivity by making the true parts of the curriculum more important and they can give and idea to the program makers about transferring these true parts to the next curriculum. Therefore, thoughts of Turkish teachers about education curriculums are fairly important. Also in this research, it is wanted to evaluate Turkish teachers thought about Turkish Education Curriculum. This study which aims to determine views of secondary schools Turkish Language teachers on learning areas is a qualitative research that enables analyzing the data holistically. The participants of the study were Turkish Language teachers working at state secondary schools in province of Şanlıurfa. There are four sub-problem sentences of the study. These sentences of sub-problems are revealed for gaining Turkish Language teachers' point of views on learning areas in terms of acquisition, preparation process, tasks and the process of assessment and evaluation. As a result; 38 of Turkish Language teachers working at secondary schools had negative views about acquisitions of Turkish Lesson Curriculum learning area. 45 of the teachers responded negatively to the preparation tasks of Turkish Lesson Curriculum learning area. 39 of the teachers had negative views about the reflections of Turkish Lesson Curriculum learning area on activities. 39 of the teachers hold negative views about assessment and evaluation practices of Turkish Lesson Curriculum.