Cinsel işlev bozukluğu olan ve olmayan kadınların benlik saygıları ve cinsel doyumları arasındaki ilişki
A relationship between self-esteem and sexual satisfaction between women sexually functioning and dsyfunctioning
- Tez No: 395295
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK GÜLDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: cinsel işlev bozukluğu, benlik saygısı, cinsel doyum, kadın cinselliği, female sexual dysfunction, self-esteem, sexual satisfaction, female sexuality
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmada kadınlarda cinsel işlev bozukluğu, benlik saygısı ve cinsel doyum arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığının ve bu değişkenlerin yaş, cinsel ilişki durumu, gelir durumu, evlenme şekli, evlilik süresi, çocuk sayısı ve eğitim düzeyi açısından anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın örneklemini 18-56 yaş aralığındaki 321 kadın oluşturmuştur. İzmir ilinde yaşayan ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan katılımcılara verilen ölçekler, araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemi kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemine göre seçilmiştir. Araştırmaya katılan kadınlara araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, Stanley Coopersmith tarafından 1986'da geliştirilmiş olan Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği (BSÖ) ve Tuğrul(1988) tarafından geçerlik güvenirlik çalışması yapılmış olan Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği dağıtılmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde sosyal bilimler alanında istatistik analizi için kullanılan SPSS 15.0 programı tercih edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde t testi, ANOVA ve Pearson Momentler Korelasyon Katsayısından yararlanılmıştır. Araştırmada sonucunda kadınlarda cinsel işlev bozukluğu ve benlik saygısı arasında orta düzeyde negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu, cinsel işlev bozukluğu ve cinsel doyum arasında yüksek düzeyde ve negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu ve benlik saygısı ile cinsel doyum arasında orta düzeyde ve pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Ayrıca cinsel işlev bozukluğu olan kadınların benlik saygısı ve cinsel doyum düzeyleri, cinsel işlev bozukluğu olmayan kadınlara göre anlamlı şekilde düşüktür. Buna göre kadınların cinsel işlev sorunları arttıkça benlik saygıları ve cinsel doyumları azalmakta, benlik saygıları arttıkça cinsel doyumları artmaktadır. Yapılan t testi ve ANOVA sonuçlarına göre kadınların cinsel işlev sorunları, benlik saygıları ve cinsel doyumları; eğitim düzeyi, gelir durumu, cinsel ilişki durumu, evlenme şekli ve çocuk sayısına göre anlamlı şekilde farklılaşmaktadır. Kadınlarda yaş ve evlilik süresi değişkenleri açısından cinsel işlev bozuklukları arasında anlamlı fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationships among female sexual dysfunction, self-esteem and sexual satisfaction. The study further to determines if these variables differ with age, education level, income status, duration of marriage, type of marriage, and number of children. The participants were 321 women whose age ranged from 18 to 56. The researcher applied the instruments to the women who live in Izmir and are voluntary to engage in the study. The sampling technique of the study was convenience non-probability sampling. The participants were implemented a personal information form prepared by researcher, the Coopersmith Self-esteem Inventory developed by Stanley Coopersmith (1986) and the Golombok-Rust Inventory of Sexual Satisfaction validated by Tuğrul (1988). Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 15 was used for data analysis. Statistical tests including t-test, ANOVA, Pearson product-moment correlation were performed to analyze quantitative data. The results indicated that there was a significantly moderate negative correlation between female sexual dysfunction and self-esteem. There was a significantly strong positive relationship between female sexual dysfunction and sexual satisfaction. The relationship between sexual satisfaction and self-esteem was significantly moderate positive. Additionally, the women with sexual dysfunction have less self-esteem and sexual satisfaction than the women with no sexual dysfunction. Thus, the higher sexual dysfunction women have the less self-esteem and sexual satisfaction they experience. Moreover, women with higher level of self-esteem experience more sexual satisfaction. The results of t-test and ANOVA further showed that female sexual dysfunction, self-esteem and sexual satisfaction significantly differ according to education level, income status, type of marriage, number of children, whereas they do not significantly differ according to age and duration of marriage.